PDL, ajutat să-şi cumpere sediul din Modrogan

PDL va putea să-şi cumpere sediul din Modrogan nr. 22. Guvernul a decis trecerea acestuia în domeniul privat al statului, ceea ce permite vânzarea ulterioară a acestuia.  Democrat-liberalii şi-au exprimat încă de anul trecut dorinţa de a cumpăra sediul pentru a-l utiliza în campaniile electorale. Şi UDMR primeşte liber la achiziţionarea sediului din Bucureşti.
Economica.net - vin, 18 nov. 2011, 10:49

Sediul UDMR din Bucureşti şi cel al PDL Bucureşti vor fi trecute de Guvern în domeniul privat al statului, ceea ce permite vânzarea ulterioară, fără ca imobilele să fie scoase la acest moment din administrarea RA-APPS, pentru clădirea PDL fiind scăzută şi valoarea de piaţă prin modificări cadastrale, informează MEDIAFAX.

Pentru clădirea PDL din Aleea Modrogan, Guvernul va scoate din evidenţa contabilă jumătate din suprafaţa terenului aferent, respectiv aproximativ 1.000 metri pătraţi, şi va reduce volumul suprafeţei construite, invocând măsurătorile cadastrale, relevă ordonanţa de urgenţă privind vânzarea imobilelor RA-APPS.

Sediul PDL Bucureşti din Aleea Modrogan nr. 22, folosit şi ca sediu de campanie al partidului la alegeri, dispune de un teren de 2.062 metri pătraţi şi are o suprafaţă construită de 788 metri pătraţi, conform evidenţelor contabile actuale. Suprafaţa terenului va fi redusă însă în acte la 1.076 metri pătraţi, iar suprafaţa construită va fi diminuată de asemenea, în acte, cu aproape 300 metri pătraţi.

Prin această operaţiune, valoarea de piaţă a imobilului scade, iar dacă va dori să cumpere, PDL va plăti mai puţin pentru achiziţionarea clădirii la momentul vânzării.

În primăvara anului trecut, sediul PDL Bucureşti, administrat până la acea dată de Ministerul Afacerilor Externe, a fost trecut din nou, după 17 ani, în administrarea RA-APPS. Reprezentanţii Guvernului au susţinut că transferul este impus de faptul că Ministerul Afacerilor Externe nu are atribuţii în a administra astfel de clădiri, fără a preciza motivul pentru care, în aceste condiţii, administratorul imobilului nu a fost schimbat timp de 17 ani.

Secretarul general al PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, declara atunci că formaţiunea intenţionează să cumpere sediul organizaţiei de Bucureşti din Aleea Modrogan nr. 22, întrucât este un sediu bun pentru campaniile electorale.

Argumentul invocat în ordonanţa Guvernului pentru reducerea la jumătate a suprafeţei de teren aferent este că, după trecerea imobilului de la MAE la RA-APPS, au fost efectuate măsurători cadastrale şi s-au constatat diferenţe la „verificarea faptică a dimensiunilor incintei” din care rezultă că suprafaţa totală a terenului este de 1.076 metri pătraţi, faţă de 2.062 metri pătraţi, iar suprafaţa construită este de 514 metri pătraţi, faţă de 788 metri pătraţi.

În documentul citat se arată că rectificarea suprafeţei de teren administrată de regie este necesară şi pentru întocmirea corectă a Declaraţiei de impozite şi taxe, în condiţiile în care taxele şi impozitele pe teren sunt stabilite în funcţie de această suprafaţă.

„Având în vedere că a fost preluat cu contract de închiriere de Partidul Democrat Liberal, imobilul nu satisface interesul public”, este argumentul invocat în ordonanţă.

În aceste condiţii, imobilul din Aleea Modrogan este inclus pe lista imobilelor trecute în domeniul privat al statului şi administrate de RA-APPS, nu şi în categoria spaţiilor care vor fi scoase la vânzare în perioada imediată.

Aceeaşi procedură este prevăzută şi pentru sediul din Bucureşti al UDMR, de pe strada Alexandru Puşkin nr. 5, care dispune de un teren în suprafaţă de 291,7 metri pătraţi.

„Pentru imobilul cu garaj şi terenul aferent din strada Alexandru Puşkin nr. 5 se propune trecerea în domeniul privat al statului, deoarece acest imobil a fost transferat în baza HG 39/1996 de la Consiliul Local al Municipiului Bucureşti şi nu satisface interesul public. Trebuie avut în vedere că acest imobil a fost preluat cu contract de închiriere, iar în prezent este ocupat cu contract de închiriere de către Uniunea Democrată Maghiară din România”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, cu acest imobil şi terenul aferent va fi completată anexa 4 a HG 60/2005. Anexa respectivă include bunurile imobile aflate în domeniul privat al statului şi administrate de RA-APPS.

Conform legii, imobilele aflate în administrarea RA-APPS nu pot fi vândute decât după ce sunt trecute din domeniul public în domeniul privat al statului.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...