PDL critică decizia de a sista finanţarea spitalelor private de către CNAS

Europarlamentarul Cristian Preda consideră că justificarea deciziei ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu de a sista finanţarea de către CNAS a spitalelor private este una de tip contabil.
Economica.net - Dum, 13 ian. 2013, 16:26
PDL critică decizia de a sista finanţarea spitalelor private de către CNAS

„Statul va economisi astfel 10% din banii alocaţi şi-i va putea direcţiona către spitalele pe care le administrează tot el. Strict economic vorbind, asta înseamnă că e musai ca statul să nu aibă parte de concurenţă loială! Pe de altă parte, dacă spre deosebire de dl. ministru al sănătăţii, ne gândim şi la pacienţi, vom constata că pentru USL statul e mai important decât pacientul”, a afirmat duminică pe blogul său europarlamentarul Cristian Preda.

El a criticat faptul că Nicolăescu a caracterizat decizia ca fiind „o viziune liberală”.

„Da, e o nouă filă din istoria liberalismului ajuns în epoca Becali. O epocă în care toate cuvintele sunt otrăvite”, a mai spus Preda.

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan susţine că sistemul sanitar din România ‘se va întoarce în timp 20 de ani cu deciziile actualului ministru’.

Raluca Turcan afirmă, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES, că ministrul Eugen Nicolăescu doreşte ‘distrugerea reţelelor private de sănătate din România în detrimentul plătitorului cinstit de asigurări de sănătate’.

‘Filosofia marxistă a acestui ministru spune cam aşa: De ce să dăm posibilitatea românilor să aleagă, pe banii lor, între un sistem public de sănătate aproape de comă şi un sistem privat care a dovedit că se poate dezvolta chiar şi pe timp de criză? De ce să aibă românii dreptul să aleagă între a sta la coadă şi a fi trataţi decent? Ministrul Sănătăţii a decis acum că nu putem decide ce să facem cu banii noştri, plătiţi lună de lună statului, şi că el ştie mai bine ce este în avantajul românilor’, a subliniat Turcan.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în contractul-cadru pe 2013, care va intra în vigoare cel mai probabil la data de 1 martie, va fi sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate pentru unităţile spitaliceşti private, pentru ca fondurile publice să ajungă la spitalele publice.

‘În contractul-cadru 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private. Astfel încât toţi banii publici – vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate – să meargă către spitalele publice. Circa 10 la sută, cât exista finanţare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10 la sută va creşte fondul alocat spitalelor pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie şi terapie intensivă, sper că va asigura o finanţare superioară a spitalelor şi va micşora din nemulţumirile cetăţenilor’, a subliniat Eugen Nicolăescu.

El a precizat că este clar că nu se vor putea rezolva toate problemele, întrucât nu există fonduri suficiente, dar se pot rezolva priorităţile din sistem, dându-se astfel un semnal pozitiv către populaţie.

‘Eu sunt liberal şi ar fi trebuit să fiu primul care să spun că da, să le dăm, să facem, să… Nu. Sunt liberal, rămân în continuare liberal, dar consider că banul public, în acest moment, este atât de puţin, încât el trebuie foarte bine cumpănit, foarte bine chibzuit’, subliniat ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Economia României a crescut cu 5,2% în primele trei luni din 2022, faţă de trimestrul precedent. PIB a urcat cu 6,5%, faţă de T1 din 2021
Economia României a crescut cu 5,2% în primele trei luni din 2022, faţă de trimestrul precedent. PIB a urcat cu 6,5%, ...
Economia României a crescut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul consemnat a fost de 6,5%,......
UE ar putea introduce obligativitatea dotării clădirilor noi cu panouri solare – Financial Times
UE ar putea introduce obligativitatea dotării clădirilor noi cu panouri solare – Financial Times
Toate clădirile noi din Uniunea Europeană (UE) ar putea fi prevăzute cu panouri solare pe acoperişuri, conform planurilor ...
Cantitatea de petrol din rezerva strategică a SUA a scăzut la cel mai redus nivel atins din 1987
Cantitatea de petrol din rezerva strategică a SUA a scăzut la cel mai redus nivel atins din 1987
Cantitatea de ţiţei din rezerva strategică a Statelor Unite a SUA a scăzut cu 5 milioane de barili în săptămâna încheiată ...
Nouă scumpire a carburanților. Care sunt prețurile azi
Nouă scumpire a carburanților. Care sunt prețurile azi
Carburanții s-au scumpit din nou astăzi, de data aceasta doar benzina, după o scumpire în week-end și alta vinerea trecută. ...