PE a aprobat programul Hercule III de protejare a intereselor financiare ale UE

Parlamentul European a adoptat, miercuri, programul Hercule III, în valoare de 110 milioane de euro, care prevede combaterea fraudei, corupţiei şi a oricăror alte activităţi ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv a contrabandei cu ţigări şi a contrafacerii acestora.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 14:05
PE a aprobat programul Hercule III de protejare a intereselor financiare ale UE

Regulamentul Programului Hercule III a fost adoptat de Parlamentul European cu 644 de voturi „pentru”, 14 voturi „împotrivă” şi 12 abţineri.

Rezoluţia PE privind Hercule III precizează că ar trebui adoptat un nou program pentru a continua şi chiar dezvolta activităţile la nivelul Uniunii şi al statelor membre privind combaterea fraudei, corupţiei şi a oricăror alte activităţi ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv combaterea contrabandei şi a contrafacerii de ţigări.

Obiectivul general al Programului este protejarea interesului financiar al Uniunii, crescând, astfel, competitivitatea economiei europene, şi asigurând protecţia banilor contribuabililor.

Realizarea acestui obiectiv se măsoară, printre altele, prin valoarea recuperărilor încasate în urma cazurilor de fraudă detectate prin acţiuni comune şi operaţiuni transfrontaliere.

Reprezentanţii ţărilor care fac parte din procesul de stabilizare şi asociere pentru ţările din Europa de Sud-Est, Federaţia Rusă şi anumite ţări cu care UE a încheiat acorduri de asistenţă reciprocă în ceea ce priveşte combaterea fraudei şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale pot lua parte la activităţi organizate în cadrul programului Hercule III, se arată în rezoluţie.

Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului pentru perioada 2014-2020 este de 110 milioane de euro. În cadrul programului vor fi cofinanţate mai multe proiecte, precum achiziţionarea şi instalarea de echipamente pentru scanarea autovehiculelor în vederea depistării ţigărilor şi altor mărfuri de contrabandă. Uniunea va cofinanţa proiectele eligibile cu sume de până la 80% din valoarea totală, mergând până la 90% în cazuri excepţionale, pentru statele membre de la frontierele externe ale Uniunii care se confruntă cu riscuri mai mari de contrabandă şi alte activităţi ilegale prin care sunt fraudaţi banii europeni.

În cadrul dezbaterilor de marţi seară, raportorul proiectului de rezoluţie, europarlamentarul PDL Monica Macovei, a precizat că, în 2011, statele membre ale Uniunii au pierdut venituri fiscale de peste 11 miliarde de euro din cauza contrabandei cu ţigări. „Aceşti bani au mers în buzunarele celor care controlează crima organizată”, a completat Macovei.

Europarlamentarul PDL a declarat că, între 2007 și 2013, România a primit aproximativ 3,5 milioane de euro în programul Hercule II. „În 2013, 9 proiecte din România au primit finanţare prin Hercule II pentru cumpărarea de sisteme de recunoaştere automată a plăcuţelor de înmatriculare, necesare Poliţiei pentru depistarea şi urmărirea vehiculelor suspectate a fi implicate în activităţi ilegale, dresarea şi transportul câinilor de serviciu, achiziţionarea de echipamente pentru detectarea documentelor false sau falsificate şi cumpărarea de echipamente de localizare şi urmărire”, a explicat Monica Macovei.

În decembrie 2011, Comisia a aprobat o propunere de regulament privind programul Hercule III în vederea promovării unor activităţi în domeniul protecţiei intereselor financiare ale Uniunii Europene. Noul program pune în continuare un accent deosebit asupra combaterii contrabandei şi contrafacerii de ţigări pentru a ţine seama de obligaţiile legale ale Comisiei care decurg din acordurile încheiate cu patru producători internaţionali de tutun.

În viitor, statele membre vor primi aproximativ 1,6 miliarde de euro în urma celor patru acorduri, la care se adaugă o sumă substanţială în urma amenzilor prevăzute de acordurile în cauză (din suma primită în baza celui mai vechi acord cu Philip Morris, o mare parte a fost deja distribuită statelor membre participante). Comisia primeşte un procent de 10% din aceste sume, pe care îl utilizează, în principal, pentru a finanţa programele Hercule.

Comisia pentru control bugetar (CONT) a aprobat, la 26 noiembrie 2013, cu unanimitate de voturi, raportul europarlamentarului Monica Macovei cu privire la Regulamentul programului Hercule III care va finanţa, începând din 2014, activităţi împotriva contrabandei cu ţigări şi a fraudei în scopul protejării fondurilor europene.

Textul votat în CONT este rezultatul negocierilor pe care Monica Macovei, ca raportor al Parlamentului European, le-a avut în cadrul trialogului cu Consiliul – format din reprezentanţii Statelor Membre – şi Comisia Europeană, reprezentată de OLAF.

Regulamentul programului Hercule III se aplică imediat, el nu trebuie transpus în legislaţia internă. Acesta va fi implementat în cadrul financiar multianual 2014-2020, înlocuind Hercule II.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...