1EUR = 4.8415 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

La ce riscuri se expune Primăria Capitalei cu emisiunea de obligaţiuni în lei din vară

Primăria Bureştiului a decis să emită obligaţiuni în lei, chiar dacă banii atraşi trebuie să refinanţeze o datorie obligatară de 500 milioane de euro. Îşi asumă astfel, în plus, riscul valutar al conversiei. Totodată, costul împrumuturilor în lei este mai mare. Este posibil, însă, ca strategii emisiunii să mizeze, pentru reducerea costului, pe excesul de lichidităţi în lei din băncile româneşti, a declarat Dragoş Neacşu, preşedintele celui mai mare administrator român de investiţii, pentru ECONOMICA.NET.

01 apr, 2015 | | ECONOMICA.net

Prin emisiunea de obligaţiuni în lei programată pentru luna iunie, Primăria Bucureştiului a decis să dea o mână de ajutor băncilor, ca să scape de presiunea excesului de lichiditate în lei.

Emisiunea de obligaţiuni trebuie să refinanţeze o datorie de acum 10 ani, de 500 de milioane de euro, care devine scadentă în iunie. Teoretic, atragerea echivalentului de circa 2,2 miliarde de lei ar putea să coste mai mult decât cea a obţinerii de 500 de milioane de euro. Pe ce se bazează, totuşi, Primăria Bucureştiului şi intermediarii emisiunii de obligaţiuni ale acesteia?

"Probabil că emisiunea va fi adresată mai ales creditorilor locali, pentru că este mai firesc să te adresezi celor pe care îi cunoşti mai bine. Se ştie că în băncile româneşti excesul de lichidităţi în lei "bălteşte", după o deja celebră expresie a guvernatorului BNR Mugur Isărescu. De aceea este posibil ca, după calculele pe care şi le fac intermediarii, băncile să ofere o cantitate de lei în cadrul emisiunii suficient de mare ca să compenseze, într-o bună măsură, diferenţa de cost faţă de o ipotetică emisiune în euro", a explicat Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al Erste Asset Management, la solicitarea ECONOMICA.NET.

Cât priveşte riscul valutar, "de bună seamă, vor fi fiind luaţi în calcul şi alţi factori, printre care o anume sincronizare a operaţiunilor BNR cu cele ale Ministerului Finanţelor, astfel încât să efortul valutar să nu urce costurile", a mai spus Dragoş Neacşu.

Serviciul datoriei s-ar fi ridicat la 522 de milioane de euro, iar în lei la 2.344 de milioane, la dobânzile de 4,4% în euro, sau 6,54% în lei, potrivit celor mai recente date ale BNR. Cursul mediu de conversie a datoriei ar ajunge la  4,49 lei / euro.

Pe de altă parte, "ideea de a structura emisiunea pe mai multe maturităţi este buinevenită şi vpoate constitui un restart al pieţei obligaţiunilor municipale la noi. Emisiunea titlurilor Bucureştiului va furniza, astfel, repere pentru alte municipalităţi", a mai spus preşedintele EAM România.

Deţinerea maximă de obligaţiuni Bucureşti a fondurilor administate de EAM a fost de 25 de milioane de euro, iar la sfârşitul anului trecut, fondurile EAM mai aveau obligaţiuni ale capitalei de 16 – 17 milioane de euro.

Intermediarii de la Raiffeisen Bank, Nomura şi BT Securities aproape au finalizat prospectul de emisiune, iar subscrierile ar putea începe într-o lună, potrivit unor surse apropiate tranzacţiei, citate de ZF.ro.

Emisiunea urmează să asigure plata eurobondurilor emise în 2005, care ajung la maturitate pe 22 iunie şi prin care a fost finanţată construirea pasajului suprateran Basarab.

 


Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO