PE: Cei condamnaţi pentru crimă organizată şi corupţie nu trebuie să aibă acces la licitaţii publice

PE a adoptat, miercuri, o rezoluţie privind măsurile de combatere a crimei organizate, prin care cere ca persoanele cu sentinţe finale pentru infracţiuni de crimă organizată, corupţie şi spălare de bani să nu mai aibă acces la contracte obţinute prin licitaţii publice.
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 20:51
PE: Cei condamnaţi pentru crimă organizată şi corupţie nu trebuie să aibă acces la licitaţii publice

Rezoluţia prevede un plan de acţiune pentru perioada 2014-2019 pentru combaterea crimei organizate, a corupţiei şi a spălării de bani. Principalele măsuri stipulate de rezoluţie sunt confiscarea bunurilor financiare ale reţelelor de crimă organizată şi tăierea surselor lor de venit.

Eurodeputaţii vor ca persoanele cu sentinţe finale pentru infracţiuni legate de crimă organizată, corupţie şi spălare de bani să nu mai aibă acces la contracte obţinute prin licitaţii publice în niciun stat din UE şi să nu mai poată candida sau deţine nicio funcţie publică.

Totodată, ei reiterează necesitatea creării unei procuraturi europene care să coordoneze investigaţiile naţionale şi să combată infracţiunile care afectează interesele financiare ale UE.

Pentru a proteja interesele financiare ale UE, membrii PE notează că este important să fie atacate mai eficient bunurile organizaţiilor criminale, prin eliminarea secretului bancar şi a paradisurilor fiscale din UE. „Odată sechestrate, bunurile reţelelor criminale ar trebui reutilizate în scopuri sociale”, se arată în textul rezoluţiei.

Europarlamentarii solicită pedepse mai mari împotriva traficanţilor de persoane şi o mai bună protecţie pentru victimele lor, în efortul de a eradica traficul şi munca forţată.

Rezoluţia include şi prevederi privind aranjamentele sportive şi cumpărarea de voturi. Astfel, aceştia cer ca „aranjamentele sportive să devină o infracţiune, pentru care să existe pedepse potrivite”. De asemenea, cumpărarea de voturi trebuie „să devină infracţiune, chiar dacă beneficiile sunt intangibile”, se mai arată în text.

„Costul mafiei, dificil de estimat, se află undeva între 4% şi 5% din PIB-ul doar al UE”, a declarat raportorul Salvator Iacolino.

Cifrele Europolului arată că 3.600 de organizaţii criminale internaţionale operau în UE în 2013, dintre care 70% cu membri din ţări diferite.

Biroul Naţiunilor Unite pentru combaterea drogurilor şi a criminalităţii (UNODC) estimează că activităţile ilegale reprezintă 3,6% din PIB-ul global, iar Comisia calculează pierderile cauzate de corupţie doar în UE la aproximativ 120 miliarde de euro pe an, echivalentul a 1,1% din PIB-ul UE.

Rezoluţia are caracter non-legislativ.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...