Pe operatorii telecom îi așteaptă un an greu. Ce vrea să facă ANCOM în 2015

Anul 2015 va fi unul destul de important pentru piața românească de comunicații din România, de la oprirea definitivă a televiziunii în sistem analogic, scoaterea la licitație de noi frecvențe în bandă radio pentru apariția de noi operatori de comunicații și până la controale din ce în ce mai amănunțite.
Economica.net - joi, 11 dec. 2014, 12:16
Pe operatorii telecom îi așteaptă un an greu. Ce vrea să facă ANCOM în 2015

“În 2015, ANCOM va aloca resurse suplimentare de spectru pentru comunicaţii de bandă largă prin organizarea licitației de alocare a spectrului radio în banda de frecvențe 3,4-3,8 GHz”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Cătălin Marinescu, președintele Autorității Naționale de Adminisatrare și Reglementare în Comunicații.

Potrivit acestuia,  Autoritatea va susţine procesul de trecere la televiziunea digitală terestră prin finalizarea licitației pentru multiplexurile naționale rămase nealocate și pentru multiplexele regionale și locale și autorizarea din punct de vedere tehnic a rețelelor de televiziune digitală pentru multiplexurile acordate în anul 2014.

Conform acordurilor internaționale și strategiei Guvernului, la 17 iunie 2015 va înceta complet emisia analogică terestră a programelor de televiziune.

Campanie de control asupra operatorilor de comunicații

Potrivit acestuia, în anul 2015, Autoritatea va desfășura o campanie de control menită să verifice respectarea de către furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului a clauzelor minime pe care aceștia trebuie să le insereze în contractele încheiate cu utilizatorii finali și o campanie de verificare a respectării obligațiilor de informare a utilizatorilor finali de către furnizorii serviciilor de comunicații electronice.

“În domeniul serviciilor poştale, ANCOM va determina anul viitor costul net pentru furnizarea în anul 2014 a serviciilor din sfera serviciului universal poștal, în cazul unei eventuale cereri de compensare transmise Autorității de către CNPR. Accesul la serviciul universal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poştale de bază, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor”, a mai spus Marinescu.

Anul viitor vei știi corect cât de bună e acoperirea unui operator

Se întâmplă de foarte multe ori ca pe harta de acoperire a unui operator să apară zone care deși figurează ca fiind acoperite cu semnal radio, acesta să fie inexistent.  De anul viitor lucrurile se vor schimba în favoarea clienților.

“În anul 2015 ANCOM va continua demersurile de implementare a legii infrastructurii cu proiectul multianual de realizare a inventarului rețelelor publice de comunicații electronice și al elementelor de infrastructură asociate acestora prevăzut în Legea nr.154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice”, a mai spus președintele ANCOM.

Potrivit acestuia, Autoritatea va putea întocmi astfel hărți care să redea stadiul acoperirii cu rețele publice de comunicații electronice al localităților din România, precum și o situație a elementelor de infrastructură disponibile. ANCOM va putea folosi acest instrument pentru a identifica regiunile care necesită stimularea suplimentară a investițiilor în infrastructură, precum și pentru a asigura utilizarea partajată a elementelor de infrastructură.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...