PE se opune planului vizat de statele UE pentru un fond destinat băncilor cu probleme financiare

Acordul statelor Uniunii Europene (UE) de a înfiinţa un fond de 55 de miliarde de euro pentru a sprijini băncile cu probleme financiare încalcă legislaţia UE, potrivit Parlamentului European (PE).
Economica.net - vin, 17 ian. 2014, 09:30
PE se opune planului vizat de statele UE pentru un fond destinat băncilor cu probleme financiare

Membrii PE au transmis o scrisoare preşedinţiei UE în care afirmă că acordul interguvernamental privind fondul este ilegal, întrucât trece peste procedura legislativă a uniunii, scrie cotidianul britanic Financial Times.

Frontul comun al parlamentarilor împotriva pactului promovat de Germania evidenţiază dificultăţile statelor UE în a ajunge la un acord de compromis asupra formei acordului până în primăvară, când PE va întrerupe lucrările, în contextul alegerilor.

Miniştrii de Finanţe ai UE au avizat, la sfârşitul lunii deccembrie, un acord privind un fond comun şi procedurile de urmat pentru lichidarea sau restructurarea băncilor cu probleme financiare. Fondul reprezintă piesa lipsă a uinei uniuni bancare prin care liderii europeni vor să susţină încrederea în sectorul finaniar european.

 Planul a fost însă criticat pentru nivelul redus al fondurilor şi dificultatea utilizării acestora.

„Nu credem că are resurse suficiente. Nu credem că este destul de rapid”, a declaratr secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew.

Planul are nevoie de acordul PE pentru a fi transpus în legislaţia UE, însă parlamentarii vor să se renunţe la concesii oferite Germaniei, astfel încât fondul să fie activ mai devreme decât se anticipa iniţial, să aibă acces la o linie de credit şi să fie utilizat de o autoritate centrală puternică.

Parlamentul nu are, formal, un rol în aprobarea acordului statelor, negociat în afara tratatelor UE, însă poate exercita presiuni, deoarece multe dintre prevederile stabilite în acord trebuie transpuse în legislaţia europeană, proces care necesită acordul PE.

Fondul urmează să fie finanţat din contribuţiile băncilor şi va include treptat fonduri naţionale de lichidare şi restructurare a instituţiilor de credit, urmând să ajungă la 55 de miliarde de euro în 2026.

Negocierile cu PE vor fi dificile pe mai multe fronturi, notează Financial Times. Membrii legislativului presează pentru schimnări precum simplificarea procedurilor, foarte complexe în unele situaţii, precum şi pentru o autoritate centrală mai puternică.

O altă cerinţă este accelerarea creşterii capacităţii fondului, astfel încât acesta să ajungă la nivel maxim în 2018 şi nu în 2026. O linie de credit ar asigura că fondul are la dispoziţie resurse imediat, dacă este necesar.

Toate aceste cerinţe sunt, însă, în contradicţie cu poziţia Germaniei.

O opţiune pentru rezolvarea obiecţiei ridicate de PE, că acordul interguvernamental evită procesul legislativ normal al UE, ar fi transferul integral sau parţial al acordului în tratatele UE, însă o astfel de soluţie ar putea fi dificil de renegociat şi dificil de acceptat pentru Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...