PE se opune planului vizat de statele UE pentru un fond destinat băncilor cu probleme financiare

Acordul statelor Uniunii Europene (UE) de a înfiinţa un fond de 55 de miliarde de euro pentru a sprijini băncile cu probleme financiare încalcă legislaţia UE, potrivit Parlamentului European (PE).
Economica.net - vin, 17 ian. 2014, 09:30
PE se opune planului vizat de statele UE pentru un fond destinat băncilor cu probleme financiare

Membrii PE au transmis o scrisoare preşedinţiei UE în care afirmă că acordul interguvernamental privind fondul este ilegal, întrucât trece peste procedura legislativă a uniunii, scrie cotidianul britanic Financial Times.

Frontul comun al parlamentarilor împotriva pactului promovat de Germania evidenţiază dificultăţile statelor UE în a ajunge la un acord de compromis asupra formei acordului până în primăvară, când PE va întrerupe lucrările, în contextul alegerilor.

Miniştrii de Finanţe ai UE au avizat, la sfârşitul lunii deccembrie, un acord privind un fond comun şi procedurile de urmat pentru lichidarea sau restructurarea băncilor cu probleme financiare. Fondul reprezintă piesa lipsă a uinei uniuni bancare prin care liderii europeni vor să susţină încrederea în sectorul finaniar european.

 Planul a fost însă criticat pentru nivelul redus al fondurilor şi dificultatea utilizării acestora.

„Nu credem că are resurse suficiente. Nu credem că este destul de rapid”, a declaratr secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew.

Planul are nevoie de acordul PE pentru a fi transpus în legislaţia UE, însă parlamentarii vor să se renunţe la concesii oferite Germaniei, astfel încât fondul să fie activ mai devreme decât se anticipa iniţial, să aibă acces la o linie de credit şi să fie utilizat de o autoritate centrală puternică.

Parlamentul nu are, formal, un rol în aprobarea acordului statelor, negociat în afara tratatelor UE, însă poate exercita presiuni, deoarece multe dintre prevederile stabilite în acord trebuie transpuse în legislaţia europeană, proces care necesită acordul PE.

Fondul urmează să fie finanţat din contribuţiile băncilor şi va include treptat fonduri naţionale de lichidare şi restructurare a instituţiilor de credit, urmând să ajungă la 55 de miliarde de euro în 2026.

Negocierile cu PE vor fi dificile pe mai multe fronturi, notează Financial Times. Membrii legislativului presează pentru schimnări precum simplificarea procedurilor, foarte complexe în unele situaţii, precum şi pentru o autoritate centrală mai puternică.

O altă cerinţă este accelerarea creşterii capacităţii fondului, astfel încât acesta să ajungă la nivel maxim în 2018 şi nu în 2026. O linie de credit ar asigura că fondul are la dispoziţie resurse imediat, dacă este necesar.

Toate aceste cerinţe sunt, însă, în contradicţie cu poziţia Germaniei.

O opţiune pentru rezolvarea obiecţiei ridicate de PE, că acordul interguvernamental evită procesul legislativ normal al UE, ar fi transferul integral sau parţial al acordului în tratatele UE, însă o astfel de soluţie ar putea fi dificil de renegociat şi dificil de acceptat pentru Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investiţiile străine globale s-au ridicat la 1.650 de miliarde de dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după ...
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 de lei pe gigacalorie
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 ...
Primarul general Capitalei, Nicuşor Dan, o contrazice pe Gabriela Firea, fostul edil, precizând că nu se pune problema ...
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina de lignit din Turow
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că va reţine din fondurile europene alocate Poloniei, dacă aceasta nu va începe ...