Pensia de serviciu medie din Apărare, aproape 4.200 de lei brut în 2020, e cu 6,5% mai mare decât în 2019

Pensia de serviciu din MApN se apropie, în medie, de 4.200 de lei brut în 2020 şi e cu nici 7% mai mare decât în 2019, arată o analiză făcută de Economica.net pe baza datelor primite de la Casa de Pensii Sectorială a MApN. Peste 65.000 de oameni au încasat pensie de serviciu de la CPS a MApN în decembrie 2020, cu peste 900 în plus faţă de nivelul aceleiaşi luni din 2019, reiese din datele obţinute de Economica.net.
Cristina Şomănescu - mie, 03 feb. 2021, 19:20
Pensia de serviciu medie din Apărare, aproape 4.200 de lei brut în 2020, e cu 6,5% mai mare decât în 2019

Pensiile de serviciu din MApN au costat 3,21 miliarde de lei în 2020, cu 6,56% mai mult decât în 2019, reiese dintr-o analiză Economica.net pe baza datelor pe care le-am primit de la Casa de Pensii Sectorială (CPS) a MApN. În valorile brute aferente anilor 2020 şi 2019, CPS a MApN a inclus şi plăţile restante acordate pensionarilor.

65.212 oameni au luat pensie de serviciu de la Casa de Pensii Sectorială a MApN în decembrie 2020, cu peste 900 în plus faţă de aceeaşi lună din 2019, arată datele obţinute de Economica.net de la instituţie.

Pensia de serviciu din Apărare se apropie, în medie, de 4.200 de lei brut în 2020 şi e cu doar 5,8% mai mare decât în 2019, reiese dintr-o analiză Economica.net realizată cu date pe care le-am obţinut de la Casa de Pensii Sectorială a MApN.

Valorile prezentate în acest material vizează pensiile de serviciu acordate în conformitate cu prevederile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, aflate în evidenţele CPS a MApN.

Vă amintim că pensiile militare au fost „îngheţate” în 2021.

Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condițiile legii nu se indexează cu rata medie anuală a inflaţiei, potrivit articolului VIII, alineatul (7) din OUG 226 pe 2020, consultată de Economica.net.

Modul de stabilire a pensiilor de serviciu pentru limită de vârstă, acordate persoanelor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, este reglementat de prevederile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare.

În principiu, cuantumul pensiei militare de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul prevăzută la articolului 28, pentru o vechime cumulată de cel puţin 25 de ani. Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarului, potrivit art. 28, alineatul 1. Detalii despre algoritmul de stabilire a pensiei de serviciu militare găsiţi în Legea 223/2015, cu modificările şi completările ulteriorare, pe care o puteţi citi aici. 

Cum obţinem cuantumul net al pensiei din pensia brută

Din pensia brută se scade valoarea de 2.000 de lei care e neimpozabilă. Asupra rezultatului obţinut se aplică impozit pe venit de 10%. Valoarea obţinută se scade din cuantumul brut al pensiei. Rezultatul obţinut e pensia netă.

Economica.net nu face judecăţi de valoare despre moralitatea şi oportunitatea acordării pensiilor de serviciu. 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...