Pensia de serviciu medie brută din Serviciile Secrete depăşeşte 5.800 de lei lunar în 2022 şi e cu 4% mai mare decât în 2021

Pensia de serviciu medie din Serviciile Secrete a depăşit 5.800 de lei brut lunar în anul 2022 şi este cu 4,3% mai mare decât cea din anul 2021, arată o analiză exclusivă făcută de Economica.net pe baza datelor pe care le-am obţinut de la SRI. Peste 11.000 de persoane au încasat pensie de serviciu de la Casa de Pensii Sectorială a SRI în decembrie 2022, în creştere nesemnificativă faţă de nivelul indicatorului din aceeaşi perioadă a anului 2021, reiese din analiza Economica.net.
Cristina Şomănescu - Dum, 26 mart. 2023, 22:03
Pensia de serviciu medie brută din Serviciile Secrete depăşeşte 5.800 de lei lunar în 2022 şi e cu 4% mai mare decât în 2021

Pensiile de serviciu acordate beneficiarilor plătiţi de Casa de Pensii Sectorială (CPS) a SRI au costat 768,2 milioane de lei în anul 2022, cu 7% mai mult decât în anul 2021, arată datele comunicate pentru Economica.net de către oficialii SRI. Valorile aferente sumelor plătite profesioniştilor din Serviciile Secrete de către CPS a SRI în anii 2022 şi 2021, prezentate de Economica.net mai sus, includ şi drepturile restante achitate beneficiarilor.

Peste 11.000 de persoane au încasat pensie de serviciu de la Casa de Pensii Sectorială a SRI în decembrie 2022, numărul acestora crescând cu 1,8% faţă de cel înregistrat în decembrie 2021, arată analiza Economica.net făcută pe baza datelor pe care le-am obţinut de la SRI.

Pensia de serviciu medie din Serviciile Secrete indicator analizat de Economica.net din 2018 încoace, prelucrând date pe care le-am obţinut în exclusivitate de la Casa de Pensii Sectorială a SRI – a depăşit 5.800 de lei brut lunar în anul 2022 şi este cu 4,3% mai mare decât cea din anul 2021, arată analiza Economica.net.

Pensiile de serviciu ale profesioniştilor din Serviciile Secrete se plătesc doar din bugetul de stat, în acord cu dispozițiile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.
Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete sunt administrate de Casa de Pensii Sectorială a SRI.

Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condițiile legii nu s-au indexat cu rata medie anuală a inflaţiei, potrivit articolului VIII, alineatul (7) din OUG nr. 226 pe 2020, consultată de Economica.net.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă profesioniştii din Serviciile Secrete care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
  • au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Pensiile de serviciu din SRI reprezintă 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarului.

Pentru militarii cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul. Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie.

Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul antemenţionată, potrivit datelor primite de Economica.net de la SRI.

Pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete, corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, au răspuns pentru Economica.net oficialii SRI.

Militarii aflaţi în activitate contribuie la bugetul de stat prin plata unei cote individuale de contribuţie, de 25% din solda lunară brută/salariul lunar brut.

Militarii aflaţi în activitate nu plătesc contribuţia de asigurări sociale, ci o contribuţie individuală la bugetul de stat, de 25% din salariul/solda brută lunară. Economica.net a scris despre acest subiect încă din 2017.

Economica.net nu face judecăţi de valoare cu privire la oportunitatea şi moralitatea acordării pensiilor de serviciu.

Sursă foto: https://www.sri.ro/galerie/

Te-ar mai putea interesa și
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat Agenţia indoneziană pentru meteo, climă şi geofizică (BMKG),......
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță, fondator și CEO Hils Development, spune că în următoarele luni, prețurile la locuințe vor crește. ...