1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 3 º

Finanţe şi bănci

EXCLUSIV: Retragerea banilor din contul de pensie privată sau transferul la fondul public sunt interzise

Cotizanții la Pilonul 2 de pensii nu mai au dreptul să mute contribuția acumulată la pilonul de pensii publice și nu se pot retrage din sistem, potrivit proiectului de lege care modifică OUG 114, obținut de Economica.net. Și restricțiile de capital pentru administratorii de fonduri de pensii private, impuse de Guvernul PSD, se ridică.

17 dec, 2019 | | ECONOMICA.net

Proiectul de lege practic anulează prevederile OUG 114 referitoare la pensiile private. Astfel, dacă, potrivit ordonanței date de Guvernul PSD, orice persoană care a cotizat cel puțin cinci ani la un fond privat putea să își transefere contribuția la pilonul de pensii publice, acum acest lucru nu mai este posibil-prevederea respectivă este abrogată.

În plus, în noul proiect de lege scrie clar:

“După aderare sau repartizare, participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurãri sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privatã.”

De asemenea, noul proiect de lege al Guvernului Orban anulează și cerințele de capital pe care le impunea OUG 114 pentru administratorii de fonduri private, care stabileau, printre altele, că, ele trebuiau să aibă un capital social de până la 10% din valoarea contribiuțiilor atrase, dacă acestea săreau de 500 de milioane de euro.

Respectiva prevedere se abrogă, iar în proiectul de lege scrie clar:

“Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul in let, calculat la cursul de schimb al Băncii Naționale a României la data constituirii, a sumei de 4 milioane euro.”

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO