Bugetul asigurărilor sociale de stat, venituri de 90 de miliarde de lei. Fondurile destinate plăţii pensiilor, 7,83% din PIB

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii ar urma să aibă, în acest an, venituri în sumă de 90 miliarde de lei, iar 81,3% urmează să se încaseze din contribuţii de asigurări, potrivit expunerii de motive aferente Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, postate în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor, scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 12 feb. 2021, 06:44
Bugetul asigurărilor sociale de stat, venituri de 90 de miliarde de lei. Fondurile destinate plăţii pensiilor, 7,83% din PIB

„Pentru anul 2021, din totalul veniturilor bugetare estimate la 90,363 miliarde de lei, 81,3% urmează să se încaseze din contribuţii de asigurări, 0,1% din venituri nefiscale şi 18,6% din subvenţii de la bugetul de stat, respectiv suma de 16,766 miliarde de lei. Din totalul veniturilor bugetare, 90,079 miliarde de lei sunt aferente sistemului public de pensii (99,7%) şi 283.325.000 lei aferente sistemului asigurărilor de accidente de muncă şi boli profesionale (0,3%). Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 sunt diminuate cu suma de 9,754 miliarde de lei aferentă Pilonului II de pensii”, se spune în document.

Conform sursei citate, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, o reprezintă venitul ales, care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei. Termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale este până la data de 25 mai 2021, inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuţia.

De asemenea, în document se menţionează cota de contribuţie la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II) de 3,75%, reglementat prin Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, cifrele au fost stabilite având în vedere venituri suplimentare de 2,55 miliarde de lei, asumate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscala (ANAF), estimate a se încasa din obligaţiile bugetare restante la data de 31 decembrie 2020 (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.226/2020, reglementări privind restructurarea obligaţiilor bugetare, eşalonarea la plată în forma simplificată etc.).

În anul 2021, cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat au fost estimate la 90,220 miliarde de lei, din care 90,079 miliarde de lei pentru sistemul public de pensii (99,8%) şi 140,395 milioane de lei pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale (0,2%).

Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,9% vor fi alocate pentru asistenţă socială şi 1,1% pentru administrarea sistemului public de pensii (cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, dobânzi datorate trezoreriei statului, alte transferuri, proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, alte cheltuieli şi active nefinanciare).

Din totalul cheltuielilor aferente sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, 88,6% vor fi alocate pentru asistenţă socială (pensii de invaliditate din cauză de accidente de muncă sau boli profesionale, ajutoare sociale în caz de invaliditate) şi 11,4% pentru funcţionarea sistemului (cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, dobânzi, alte cheltuieli, transferuri între unităţi ale administraţiei publice şi active nefinanciare).

Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public de pensii pentru anul 2021 sunt în sumă de 87,472 miliarde de lei, respectiv 7,83% din PIB.

Bugetul asigurărilor sociale de stat este programat pentru anul 2021 cu un excedent în sumă de 142,930 milioane de lei aferent sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

De asemenea, pentru anul acesta veniturile totale ale bugetului asigurărilor pentru şomaj au fost estimate la 4,678 miliarde de lei, din care 25,3% vor proveni din cota parte din contribuţia asiguratorie pentru muncă destinată finanţării sistemului de asigurări pentru şomaj, 27,6% din cotă parte din contribuţia asiguratorie pentru muncă destinată finanţării fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, 16,3% din sume primite de la Uniunea Europeană, venituri nefiscale 0,4% şi 30,4% din subvenţii de echilibrare de la bugetul de stat.

Din totalul veniturilor bugetare, 3,375 miliarde de lei sunt aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj (72,1%) şi 1,303 miliarde de lei aferente fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale (27,9%).

Pentru anul 2021, prin bugetul asigurărilor pentru şomaj s-a prevăzut finanţarea unor cheltuieli în sumă totală de 3,485 miliarde de lei, din care 3,375 miliarde de lei sunt aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj (96,8%) şi 110,340 milioane de lei fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale (3,2%).

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...