Pensiile speciale: Ministrul Muncii spune că nu se va schimba nici baza de calcul şi nici vârsta de pensionare

Guvernul va discuta spre aprobare, în şedinţa de vineri, varianta finală a ordonanţei de urgenţă privind reglementarea pensiilor speciale, a anunţat premierul Mihai Tudose.
Economica.net - vin, 04 aug. 2017, 11:07
Pensiile speciale: Ministrul Muncii spune că nu se va schimba nici baza de calcul şi nici vârsta de pensionare

‘Astăzi, în sfârşit, va fi varianta finală, în ultimele zile au fost câte patru variante pe zi, cel puţin din afara Guvernului, la reglementarea pensiilor speciale’, a declarat Mihai Tudose în deschiderea şedinţei.

La solicitarea premierului, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a prezentat elemente legate de proiectul de act normativ privind pensiile speciale.

‘Avem acest proiect foarte important şi foarte dezbătut în spaţiul public, vă propunem o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie. Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Precizăm că niciuna dintre pensiile speciale aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă’, a declarat ministrul Muncii.

Vasilescu a adăugat că ‘nu suferă modificări nici baza de calcul şi nu intervin schimbări nici în ceea ce priveşte vârsta de pensionare’.

‘Măsurile au fost însă adoptate în vederea eliminării inechităţilor dintre categoriile de pensionari, dar şi în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut şi cu 300% în ultimii ani ca urmare a creşterii salariale semnificative a respectivelor domenii de activitate. Pot să vă dau exemplu de pensie specială stabilită la un cuantum de aproximativ 7.000 de lei în anul 2010, care a ajuns în prezent la valoarea de 22.000 de lei ca urmare a corelărilor cu creşterile salariale efectuate ulterior pensionării’, a spus ministrul Muncii.

Vasilescu a menţionat că măsurile sunt necesare în contextul în care ‘Legea salarizării prevede creşteri anuale semnificative în următorii ani’.

‘Ceea ce ar fi generat şi actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat din care sunt suportate. Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al corpului diplomatic şi consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi Parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor. Menţionăm că pensiile magistraţilor nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus, pe motiv că acestea au făcut obiectul a două sesizări la Curtea Constituţională’, a declarat ministrul Muncii.

Vasilescu a precizat că pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern se află şi alte puncte importante care vizează măsuri sociale, respectiv ‘creşterea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi plafonarea indemnizaţiei pentru mame la suma de 8.500 de lei, cât este, de fapt, maxim în Uniunea European, cât este în Germania’.

Te-ar mai putea interesa și
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco Group, proprietarul lanţurilor de magazine cu discount Pepco, Poundland şi Dealz, va crea circa 13.000 de locuri de muncă în Europa, în următorii trei ani, în cadrul unei campanii......
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat, vineri seară, că avea aşteptări mai mari în legătură cu activitatea lui ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere ...
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...