Pensionarii canadieni au devenit, indirect, acţionari la un business de un miliard de lei din România

O firmă din România cu patroni anglo-elveţieni face afaceri de 1,2 miliarde de lei (270 de milioane de euro) anual cu doar 50 de angajaţi. Aproape jumătate din acţiunile companiei-mamă au ajuns la pensionarii din Canada, într-o tranzacţie de 2,5 miliarde de dolari cash.
Economica.net - mie, 06 apr. 2016, 21:02
Pensionarii canadieni au devenit, indirect, acţionari la un business de un miliard de lei din România

Este o ştire despre una dintre cele mai discrete companii din lume – şi din România – şi, totodată, despre unul dintre cele mai puternice sisteme publice de pensii din lume.

Glencore Protein România SRL, firmă înregistrată în Bucureşti, are afaceri de 1,2 miliarde de lei pe an (270 de milioane de euro), potrivit celor mai recente raportări către Finanţe. Veniturile se ridică la 1,22 miliarde de lei, iar profitul net a fost, în 2014, de 6,15 milioane de lei. Toate acestea cu mai puţin de 50 de angajaţi. Compania face parte din grupul elveţian Glencore, una dintre cele mai vechi şi mai mari case de comerţ cu materii prime din lume.

Miercuri, Glencore PLC a anunţat vânzarea a 40% din acţiunile diviziei de agricultură căre fondul public de pensii din Canada, într-o tranzacţie de 2,5 miliarde de dolari. Glencore încearcă să-şi reducă datoriile, ajunse la aproape 26 de miliarde de dolari după preluarea, în 2013, a gigantului minier britanic Xstrata.

Tranzacţia cu CPPIB, cel mai mare fond de pensii din Canada, urmează să fie perfectată în a doua jumătate a acestui an, după ce vor fi obţinute toate aprobările din partea autorităţilor, potrivit Wall Street Jorunal. Divizia de agricultură a Glencore este, astfel, evaluată la 6,25 miliarde de dolari.

După finalizarea tranzacţiei, divizia de agricultură a Glencore va avea propriul consiliu director, format din trei reprezentanţi ai grupului anglo-elveţian şi doi membri numiţi de fondul de pensii canadian. Glencore şi-a rezervat dreptul să vândă încă 20% din acţiuni. Ambele părţi au drept de preempţiune în cazul în care doresc să vândă acţiuni.

Glencore este a treia mare companie minieră diversificată la nivel mondial după capitalizarea de piaţă. Grupul produce, printre altele, cărbune, nichel, cupru şi petrol. Este de asemenea cel mai mare samsar de petrol şi metale industriale din lume. Divizia de agricultură are 12.000 de angajaţi în întreaga lume şi procesează, transportă, cumpără şi vinde materii prime agricole, precum grău, bumbac sau zahăr. În România, Glencore are birouri în Bucureşti şi 10 facilităţi pentru produse agricole în ţară.

Fondul public de pensii CPPIB din Canada controlează active de peste 280 de miliarde de dolari şi este răspunzător pentru pensiile a 18 milioane de canadieni. Instituţia încearcă să-şi diversifice afacerile pentru a se proteja împotriva turbulenţelor apărute periodic în diverse regiuni ale Globului sau în diferite sectoare de piaţă. De asemenea, fondul trebuie să-şi asigure surse sigure de lichiditate pentru a putea plăti pensiile. Operaţiunile Glencore în agricultură sunt răspândite pe trei continente – Europa, America de Nord, în principal Canada, şi America Latină.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...