Pensionarii de “mâine” după un an de Covid: creşte cu un sfert numărul angajaţilor part-time, asiguraţi la pensie, şi scade numărul celor cu normă întreagă

În ultimul an, numărul salariaţilor care au contracte cu normă parţială a crescut cu peste 25%, în vreme ce numărul angajaţilor cu normă întreagă a scăzut cu peste 2%, reiese dintr-o comparaţie făcută de Economica.net pe baza datelor raportate de angajatori în declaraţia 112 şi centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice. În februarie 2021 angajatorii au asigurat la sistemul public de pensii 4,98 de milioane de angajaţi cu normă întreagă, şi peste 540.000 de salariaţi cu normă parţială. Pe lângă aceştia, în jur de 35.000 de oameni îşi plătesc “din buzunar” asigurarea socială, arată statistica făcută de Economica.net.
Cristina Şomănescu - Dum, 30 mai 2021, 21:40
Pensionarii de “mâine” după un an de Covid: creşte cu un sfert numărul angajaţilor part-time, asiguraţi la pensie, şi scade numărul celor cu normă întreagă

Economica.net a studiat statisticile Casei Naţionale de Pensii, din ultimii cinci ani, despre categoriile de asiguraţi la sistemul public de pensii, raportaţi în declaraţiile D112, asiguraţi în baza contractelor de asigurare socială facultative ori în baza declaraţiei unice depuse la Fisc.

Iată care sunt cele mai importante concluzii pe care le-am găsit în urma comparării acestor date:

În februarie 2021, luna pentru care avem cele mai recente date centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice, avem 548.245 de salariaţi, asiguraţi la sistemul public de pensii, în baza contractelor cu normă parţială de muncă, cel mai mare număr din decembrie 2017 încoace, reiese din analiza Economica.net, făcută pe baza datelor raportate lunar de CNPP din declaraţiile D112 făcute de angajatori.

  • Spre comparaţie, în decembrie 2017 am avut 556.938 de salariaţi asiguraţi la sistemul public de pensii în baza contractelor de muncă part-time.
  • Din ianuarie 2018 numărul angajaţilor cu contracte part-time a început să scadă.
  • În ianuarie 2018 am avut 468.093 de angajaţi cu contracte cu timp parţial, raportaţi de angajatori în declaraţiile D112, arată datele CNPP, obţinute şi comparate de Economica.net.
    În intervalul ianuarie 2018 – ianuarie 2021, numărul salariaţilor cu contracte part-time, raportaţi de angajaţi în D112, nu a depăşit, lunar, 538.000 de contracte, în ciuda fluctuaţiilor pe care le-a înregistrat în această perioadă.

În ultimul an, numărul salariaţilor cu contracte cu normă parţială a crescut cu peste 25% (plus 111.000 de oameni asiguraţi la pensie în baza contractelor part-time).

În februarie 2021 am avut 548.245 de salariaţi cu contracte part-time, asiguraţi la sistemul public de pensii prin declaraţia 112, faţă de 436.613 salariaţi – în februarie 2020, arată datele comparate de Economica.net.

Numărul de salariaţi cu normă întreagă a scăzut cu peste 2% (cu peste 114.000 de oameni) în ultimul an.

În februarie 2021 am avut aproape 4,98 de milioane de angajaţi cu normă întreagă, raportaţi de angajatori în declaraţia 112, reiese din datele CNPP. Spre comparaţie, în februarie 2020 am avut 5,09 milioane de asiguraţi la sistemul public de pensii, în baza CIM-urilor full time, arată datele raportate de angajatori în D112.

Precizare metodologică
Angajaţii pot avea în aceeaşi lună contracte cu normă parţială şi cu normă întreagă şi chiar mai multe contracte cu acelaşi tip de normă, conform Codului Muncii.

  • Legea 53/2003 – Codul Muncii nu prevede numărul maxim de contracte individuale de muncă pe care le poate încheia un salariat. În schimb, conţine dispoziţii privind durata timpului de muncă care se poate presta întemeiul unui CIM.

Alte categorii de asiguraţi la sistemul public de pensii 

Avem peste 116.000 de persoane fără contract de muncă, asigurate de angajator, prin D112, la sistemul public de pensii, arată datele CNPP. Numărul lor a scăzut uşor faţă de nivelul din februarie 2020.

Peste 156.000 de beneficiari de şomaj – asiguraţi la pensie, raportaţi de AJOFM în februarie 2021, cel puţin dublu faţă de numărul acestora din februarie 2020, arată datele comparate de Economica.net.

Victimele pandemiei de Covid-19 din piaţa muncii

În februarie erau asiguraţi la pilonul I peste 45.000 de beneficiari de indemnizaţie conform OUG 132/2020 şi circa 4.200 de beneficiari de indemnizaţie suportată de angajator, în baza OUG nr. 30/2020, reiese din datele centralizate de CNPP, consultate de Economica.net.

Cine sunt oamenii care îşi plătesc “din buzunar” contribuţia la pilonul I

Pe de o parte, circa 31.300 de oameni erau asiguraţi la sistemul public de pensii în baza contractelor de asigurare individuale, în februarie 2021, arată datele CNPP, consultate de Economica.net.

  • Legea 263/2010 cu modificările şi completările ulterioare permite oamenilor să se asigure voluntar la sistemul public de pensii pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, nu şi pentru celelalte categorii de pensie (invaliditate, anticipată, etc). Acelaşi act normativ permite oamenilor să-şi completeze venitul asigurat, utilizat de Casa de Pensii la calcul pensiei pentru limită de vârstă.
    În acest sens, oamenii încheie cu Casa Teritorială de Pensii în evidenţa căreia se află un contract de asigurare socială. În acest contract oamenii aleg venitul lunar asigurat la pensie, care trebuie să fie egal sau mare decât salariul minim pe economie, în vigoare la data încheierii contractului.
    Vă amintim că începând cu 13 ianuarie 2021, venitul minim lunar care poate fi asigurat la pensie e de 2.300 de lei.
    La venitul lunar asigurat la pensie, ales şi înscris în contractul de asigurare socială, oamenii plătesc cota CAS de 25%.

Economica.net a publicat deja o analiză exclusivă despre profilurile oamenilor care aleg să se asigure voluntar la pensie în baza contractului de asigurare socială.

Vârsta medie a oamenilor asiguraţi voluntar la sistemul public de pensii e de aproape 49 de ani, reiese din analiza Economica.net.
Peste 90% dintre oamenii asiguraţi voluntar la pensie plătesc contribuţia de asigurări sociale la nivelul salariului minim, potrivit analizei făcute de Economica.net.

Important de amintit că numărul oamenilor care se asigură voluntar la sistemul public de pensii a scăzut continuu în ultimii doi ani: de la 40.071 de oameni la 1 martie 2019, la 34.123 de oameni la aceeaşi dată a anului 2020, reiese din datele primite de Economica.net de la CNPP.

Economica.net a scris, pe larg, despre acest tip de asigurare aici:
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 de lei pe lună

Pe de altă parte, sub 3.100 de oameni erau asiguraţi la sistemul public de pensii în baza declaraţiei unice trimise la Fisc, în februarie 2021, reiese din datele centralizate de CNPP.

Citeşte şi

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...