Pensionarii din Balcani – o populaţie din ce în ce mai săracă

În Balcani, pensionarii sunt cei mai afectaţi de criză - mai mult decât în ţările Europei Occidentale. Cu pensii foarte mici în raport cu salariul mediu pe economie, ei sunt nevoiţi tot mai mult să apeleze la ajutoare publice, ba chiar să stea la coadă la cantine sociale.
Economica.net - mar, 03 sept. 2013, 19:44
Pensionarii din Balcani - o populaţie din ce în ce mai săracă

În Balcani, pensiile medii sunt net inferioare celor din alte ţări europene şi cea mai mare parte a pensionarilor nu poate face faţă nevoilor cotidiene.

Potrivit unui studiu efectuat de agenţia Anatolia, pensionarii din Macedonia şi Bosnia-Herţegovina sunt cei care au cel mai scăzut nivel de trai, scrie Rador.ro.

Fondul de Asigurări pentru Pensionari din Macedonia, în 2012, arată că valoarea medie a pensiilor se ridica la 144 de euro, abia 40% din salariul mediu, care atingea 342 de euro. Pensionarii din Bosnia-Herţegovina au de asemenea o viaţă grea: valoarea medie a pensiilor este aici de 171 de euro. Potrivit Agenţiei pentru Statistici bosniace, salariul mediu este mai mare decât în Macedonia şi este în jur de 425 de euro, ceea ce înseamnă că diferenţa între pensii şi salariul mediu este de 250 de euro.

Preşedintele Uniunii Pensionarilor Bosniaci, Nusret Sunje, este îngrijorat când vede că majoritatea pensionarilor balcanici, în special în Bosnia-Herţegovina, abia îşi pot cumpăra produsele de bază necesare traiului de zi cu zi. «Pensionarii din Bosnia-Herţegovina au o viaţă dură, fără a face mare vâlvă. Uneori, ei nu-şi pot nici măcar cumpăra pâinea zilnică. În prezent, pensionarii sunt categoria cea mai defavorizată», explică el.

Trebuie remarcat faptul că mulţi pensionari din Bosnia supravieţuiesc graţie ajutoarelor de stat şi ale ONG-urilor . «De la cantinele publice, ei îşi procură pâinea, supa şi laptele. 30% dintre pensionari mănâncă la cantinele populare şi ale altor organizaţii umanitare. Mulţi dintre ei sunt ajutaţi de rudele lor din străinătate» mai subliniază Nusret Sunje.

Asociaţia Pensionarilor din Bosnia-Herţegovina a explicat că pensiile nu au fost recalculate în ultimii cinci ani şi nicio măsură de schimbare nu a fost anunţată pentru următorii doi ani.

După Macedonia şi Bosnia-Herţegovina, urmează Serbia. Potrivit Fondului Public al Pensiilor, pensia medie este în jur de 219 euro, mai puţin de 60% din salariul mediu, care atinge 367 de euro. În pofida veniturilor mici ale pensionarilor, aceştia rămân contribuabilii cei mai corecţi şi cei mai buni platnici. De fapt, cea mai mare parte a pensiei lor este consacrată achitării facturilor.

În Balcani, cele mai mari pensii sunt în Muntenegru şi în Croaţia, unde valoarea acestora este în jur de 300 de euro. În Muntenegru, ea este de 278 de euro (57% din salariul mediu) şi de 310 euro în Croaţia (43%).

În Macedonia, există aproximativ 285.000 de pensionari la o populaţie de 2 milioane de locuitori.170.000 dintre ei au un venit lunar sub 180 de euro. La polul opus, abia 900 de pensionari au o pensie de peste 585 de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Economiei a schimbat membrii Consiliului de Administraţie al Romarm
Ministerul Economiei a schimbat membrii Consiliului de Administraţie al Romarm
Bucureşti, 16 apr /Agerpres/ - Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Romarm a decis înlocuirea membrilor Consiliului de Administraţie, potrivit unui comunicat remis vineri de Ministerul......
Premier: Putem să vorbim şi de festivaluri, de concerte, doar cu o campanie de vaccinare anti-COVID de succes
Premier: Putem să vorbim şi de festivaluri, de concerte, doar cu o campanie de vaccinare anti-COVID de succes
Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, că se poate discuta despre organizarea de festivaluri şi concerte în acest ...
Nazare: Aproximativ 40 de milioane de lei, reprezentând pensiile speciale pentru senatori şi deputaţi, transferaţi în Fondul de Rezervă Bugetară
Nazare: Aproximativ 40 de milioane de lei, reprezentând pensiile speciale pentru senatori şi deputaţi, transferaţi în ...
Aproximativ 40 de milioane de lei, reprezentând pensiile speciale pentru senatori şi deputaţi, au fost transferaţi în ...
Cîţu: Veniturile la buget sunt mai mari decât cele estimate, ne aşteptăm la un deficit mai mic de 7%
Cîţu: Veniturile la buget sunt mai mari decât cele estimate, ne aşteptăm la un deficit mai mic de 7%
Premierul Florin Cîţu a declarat că veniturile la buget sunt mai mari decât cele estimate, ceea ce înseamnă că guvernul ...