Pensionarii, scutiţi de plata debitelor constituite în urma interpretării neunitare a legilor – proiect

Pensionarii din România vor fi scutiţi de plata debitelor constituite în urma interpretării neunitare a prevederilor legale, reiese dintr-un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
Economica.net - mar, 05 aug. 2014, 09:38
Pensionarii, scutiţi de plata debitelor constituite în urma interpretării neunitare a legilor - proiect

‘Pensionarii aflaţi în evidenţa sistemului unitar de pensii publice la data intrării în vigoare a prezentei legi se scutesc de la plata debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina acestora, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale şi pensiilor. Sumele provenite din debitele deja recuperate până la data intrării în vigoare a prezentului act normativ nu se restituie. Contribuţia de asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul aferente debitelor scutite la plată nu se recuperează’, se arată în Proiectul de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.

Potrivit documentului citat, debitele care au drept cauză culpa debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii nu fac obiectul scutirii la plată.

‘Debitele care au drept cauză culpa debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realităţii care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei sau nerespectarea condiţiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu fac obiectul scutirii la plată, conform prevederilor prezentei legi. Scutirea de la plată a debitelor, conform prevederilor prezentei legi, se face indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatării existenţei debitelor’, se menţionează în proiect.

Ministerul Muncii stipulează, totodată, în proiectul de lege, că la data intrării în vigoare a actului normativ, mai multe prevederi legale vor fi abrogate.

‘La data intrării în vigoare a prezentei legi, Legea nr. 120/2014 pentru scutirea de la plată a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor către bugetul de stat, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 541 din 22 iulie 2014 şi art. XXII din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 89 din 12 februarie 2013, se abrogă’, se precizează în proiect.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat, vineri, că propunerea de Proiect de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii este gata, urmând să fie prezentată în şedinţa de Guvern din data de 20 august.

‘Toţi pensionarii care se află în evidenţa sistemului unitar de pensii publice, la data intrării în vigoare a propunerii legii respective, vor fi scutiţi de la plata debitelor, generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei în domeniul asigurărilor sociale. Este vorba de toţi pensionarii care intră sub incidenţa legii de la momentul în care ea va fi adoptată, adică de toţi pensionarii din sistemul de asigurări sociale. Nu vor fi scutiţi de la plată, conform propunerii legislative pe care o vom face, pensionarii cu debite care au drept cauză culpa debitorului, materializată în folosirea unor documente neconforme realităţii. Deci facem amnistiere fiscală şi nu amnistiere penală’, a spus ministrul Muncii, potrivit Digi 24.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
Republica Moldova a încheiat marţi cu compania olandeză Vitol un contract pentru achiziţia de gaze naturale, al doilea ...
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Bucureşti, 26 oct /Agerpres/ - Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încărcat în SICAP documentaţia ...
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
România are cel mai mic nivel de emisii (de gaze cu efect de seră) per capita din ţările Uniunii Europene şi este şi ...