Pentagonul a anunţat numele firmei care va construi sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu

Pentagonul a anunţat miercuri seara pe site că firma Kellogg Brown & Root Services Inc. (KBR) a câştigat licitaţia pentru construirea sistemului de apărare antirachetă la baza de la Deveselu, în care vor fi instalaţi interceptori de tip SM-3.
Economica.net - vin, 12 iul. 2013, 16:21
Pentagonul a anunţat numele firmei care va construi sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu

România a acceptat instalarea pe teritoriul său a acestei baze, în cadrul scutului american antirachetă în Europa, în septembrie 2011. Baza va ocupa un teren de aproximativ 175 de hectare şi în ea vor fi staţionaţi aproximativ 200 de militari şi tehnicieni americani.

„Kellogg Brown & Root Services Inc., cu sediul în Arlington (Virginia, est), a obţinut un contract ferm cu preţ fix (…) în valoare maximă de 134.151.953 dolari (peste 102,8 milioane euro) pentru dezvoltarea şi construirea unui sistem de apărare antirachetă la Deveselu, în România”, anunţă Pentagonul pe site.

„Lucrările vor fi efectuate în România şi la Morrestown, în New Jersey (nord-est)”, continuă Pentagonul în acest anunţ, precizând că „o combinaţie de fonduri pentru construcţii militare din exerciţiul financiar pe 2013 şi fonduri din exerciţiul pe 2013 pentru cercetare, dezvoltare, testare şi inginerie în valoare de 77.815.692 dolari (peste 59,6 milioane de euro) sunt alocate” în acest sens.

„Licitaţia a fost anunţată pe Internet şi s-au primit opt oferte”, precizează Pentagonul în finalul anunţului, adăugând că activitatea de contractare a fost realizată de către Corpul de Ingineri al Armatei din Wiesbaden, în Germania.

Lucrările includ construirea instalaţiei de lansarea rachetelor, clădirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, clădiri de comandament, stocare şi transmisiuni; construirea zonei de locuit şi crearea de sisteme de securitate fizică (intrări, perimetre).

Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru ca proiectul privind baza de la Deveselu să se încheie la timp, a declarat, în aprilie, pentru MEDIAFAX, subsecretarul de Stat american pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională Rose Gottemoeller.

„Apreciem faptul că România a acceptat să găzduiască faza a doua (din cadrul Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa – EPAA) la Baza Deveselu şi vrem să colaborăm îndeaproape pentru a încheia construcţia acesteia la timp”, a declarat Gottemoeller, într-o vizită la Bucureşti.

Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antirachetă al Statelor Unite din Europa ar urma să devină operaţională în 2015.

Unele îngrijorări cu privire la Baza Deveselu au apărut după ce administraţia americană a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa, renunţând la faza a IV-a din cadrul proiectului. Această ajustare are în vedere renunţarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA ca urmare a ameninţărilor din partea Coreei de Nord.

„Banii pentru bază sunt deja prevăzuţi în buget şi vrem ca proiectul de construcţie să meargă mai departe. Vom colabora, cred, foarte strâns în următorii ani pentru ca această bază să devină operaţională”, a subliniat Rose Gottemoeller.

Ea a afirmat, de asemenea, că, în opinia sa, „nu există nicio imprevizibilitate privind România”, care a fost un „partener foarte important” pentru Statele Unite.

Preşedintele Traian Băsescu afirma, în februarie, că „există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil”. Întrebată dacă „imprevizibilitatea” de orice fel ar putea influenţa planurile referitoare la Deveselu, Gottemoeller a răspuns: „Nu văd ca acest lucru să se întâmple. Am prevăzut resurse financiare în bugetul naţional şi bugetul apărării în sprijinul proiectului”.

Ea a subliniat că fondurile au fost deja alocate şi sunt disponibile, prin urmare, „nu există nicio imprevizibilitate în ceea ce priveşte România”. „Aţi fost un partener foarte important şi considerăm pozitiv să colaborăm cu voi”, a adăugat Gottemoeller.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea a 42 km
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea în Guvern a unui proiect de act normativ privind reabilitarea a 42 de kilometri din prima autostradă a României, A1......
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare a biletelor în cazul falimentului companiei aeriene
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare ...
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România este propunerea lui Alin Burcea, noul președinte ...
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc ...
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...