Pentagonul nu va mai cumpăra elicoptere ruse pentru armata afgană

Statele Unite au decis să nu cumpere elicoptere Mi-17 suplimentare pentru armata afgană de la compania rusă Rosoboronexport, a afirmat joi o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, transmite AFP.
Economica.net - vin, 15 nov. 2013, 06:34
Pentagonul nu va mai cumpăra elicoptere ruse pentru armata afgană

Această decizie este o urmare intensei campanii a senatorilor americani şi a organizaţiilor de apărare a Drepturilor Omului care denunţă furnizarea armelor de către principala companie de armament rus regimului sirian al lui Bashar al-Assad.

„Nu avem la ora actuală intenţia de a cumpăra alte Mi-17 de la Rosoboronexport în afară de cele” deja comandate, a afirmat pentru AFP Maureen Schumann, purtătoare de cuvânt a departamentului american al Apărării.

Pentagonul va onora contractul deja semnat, reprezentând comanda din iunie pentru 30 de aparate, pentru suma de 572 de milioane de dolari.

Însă a „reevaluat necesităţile în consultări cu Congresul” şi a abandonat astfel proiectul de achiziţie a 15 aparate suplimentare în 2014, a precizat Schumann.

Cele 30 de aparate comandate în iunie vor fi livrate în 2014, a declarat la 1 noiembrie societatea rusă. În total, sunt 63 de aparate destinate armatei afgane şi plătite de Washington care au fost comandate companiei Rosoboronexport.

Datând din 2009, principiul livrării de elicoptere ruse pentru forţele armate afgane a fost considerat atunci un semnal al apropierii dintre Moscova şi NATO.

Însă mai mulţi aleşi americani, printre care senatorul republican John Comrnyn sau reprezentantul democrat Jim Moran, duc de mai bine de un an o campanie intensă pentru a pune capăt legăturilor comerciale cu societatea rusă, denunţând furnizarea de armament regimului sirian, Moscova fiind principalul său aliat.

„Era şi timpul ca armata americană să pună capăt acestei relaţii cu traficantul de arme al lui Assad”, a apreciat Jim Moran, pentru care aceasta este „una dintre rarele probleme care a primit o susţinere puternică din partea celor două partide din Congres”.

Organizaţii pentru apărarea Drepturilor Omului au apreciat de asemenea decizia Pentagonului, argumentând că este „decizia bună”.

„Aceasta va economisi banii contribuabililor arătând în acelaşi timp că Statele Unite nu vor continua să facă afaceri ca şi cum nimic nu s-a întâmplat cu societăţi care facilitează încălcarea flagrantă a Drepturilor Omului şi fac profit pe urma sa”, a apreciat Human Rights First Today într-un comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...