1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

Extern

Pentagonul: Pe fondul crizei din Crimeea, SUA şi-ar putea consolida prezenţa militară în Europa

Acţiunile militare ale Rusiei în Crimeea ar putea conduce la o reexaminare a prezenţei militare americane în Europa, care nu a încetat să se reducă de la sfârşitul Războiului Rece încoace, a afirmat marţi un înalt responsabil de la Pentagon, citat de France Presse.

08 apr, 2014 | Agerpres

'Acţiunile ruseşti din Europa şi din Eurasia ar putea determina SUA să îşi reexamineze dispozitivul militar şi necesităţile în materie de viitoare dislocări, exerciţii şi antrenamente în regiune', a afirmat Derek Chollet, însărcinat cu afaceri pentru securitatea internaţională la Pentagon. Totuşi, Washingtonul 'nu caută confruntarea' cu Moscova, a asigurat el în faţa aleşilor din cadrul Comisiei pentru forţele armate din Camera Reprezentanţilor.

Amintind de 'intervenţia militară ilegală a Rusiei în Ucraina', Chollet a apreciat că această acţiune schimbă 'peisajul de securitate din Europa' şi provoacă o instabilitate la frontierele NATO. Presiunile Moscovei nu se rezumă doar la Ucraina, a adăugat el, în declaraţia sa scrisă, într-un pasaj ce nu a fost însă rostit cu voce tare în faţa congresmenilor. 'Republica Moldova de exemplu are forţe ruseşti pe teritoriul său, teoretic pentru menţinerea păcii. Dar de fapt ele sprijină regiunea separatistă Transnistria', a subliniat responsabilul.

Circa 67.000 de militari americani sunt staţionaţi actualmente pe continentul european, în principal în Germania (40.000 de oameni), în Italia (11.000) şi în Marea Britanie (9.500). Aceştia erau în număr de 285.000 la finele lui 1991, când Uniunea Sovietică s-a destrămat.

Derek Chollet nu a precizat ce ar putea presupune această reexaminare a dispozitivului, dat fiind că Pentagonul se confruntă cu restricţii bugetare şi caută să îşi redesfăşoare o parte din mijloacele sale spre regiunea Asia-Pacific în cadrul aşa-zise strategii de 'pivot', notează AFP.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO