1EUR = 4.8347 RON | Bucureşti 33 º

News

Pentru dividendele Fondului Proprietatea se schimbă şi legea

CNVM îşi modifică un regulament, astfel încât Fondul Proprietatea (FP) să poată acorda dividende. Fondului Proprietatea i se oferă posibilitatea de a include participaţia la Hidroelectrica la o valoare stabilită de un evaluator independent, potrivit unui proiect de regulament al CNVM. Potrivit reglementărilor actuale, FP nu ar putea să dea dividende anul viitor, pentru că  activul net pe acţiune este mai mic decât valoarea nominală, de 1 leu.

29 noi, 2012 | Mediafax | ECONOMICA.net

Participaţia la Hidroelectrica asigura 20% din activul net al Fondului Proprietatea (FP), înainte de intrarea în insolvenţă a celei mai mari companii energetice din România. Acum Hidrolectrica este inclusă la valoarea zero, pentru că aşa prevăd reglementările Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea pieţei de capital.

"Acţiunile societăţilor comerciale aflate în procedura de insolvență sau reorganizare sunt incluse în activul net al Fondului Proprietatea fie la valoarea zero, fie la valoarea stabilită de un evaluator independent prin utilizarea unor metode de evaluare conforme cu Standardele Internaţionale de Evaluare (conforme principiului valorii juste), conform opţiunii administratorului Fondului“, se arată în proiectul de regulament redactat de CNVM.

În cazul în care administratorul „alege utilizarea unor metode de evaluare conforme cu Standardele Internaţionale de Evaluare (conforme principiului valorii juste), în calculul activului net al Fondului Proprietatea va fi luată în considerare, în mod obligatoriu, valoarea menţionată în raportul de evaluare al evaluatorului independent", se mai spune în proiectul de regulament CNVM.

Legislaţia nu permite acordarea de dividende în cazul în care valoarea activului net pe acţiune este sub valoarea nominală. Valoarea unitară a activului net al Fondului Proprietatea este sub 1 leu, din cauza înergistrării la zero a participaţiei la Hidroelectrica.

Fondului Proprietatea (FP) şi-a redus în luna iunie cu 21% valoarea activului net, ca urmare a intrării Hidroelectrica în insolvenţă. Fondul deţine 20% din acţiunile celui mai mare producător de energie elerctrică din România. La finalul lunii octombrie activul net pe acţiune era de 0,96 lei.

Dacă Fondul Proprietatea va include în calculul activului net şi participaţia la Hidroelectrica, nivelul activului pe acţiune va depăşi valoarea nominală şi astfel Fondul va putea distribui dividende din profitul înregistrat în acest an.

Managerul Fondului Proprietatea, Gregorz Konieczny, afirma la finele săptămânii trecute, în AGA, că ia în calcul mai multe soluţii pentru a putea distribui dividende pentru 2012. El a spus că Fondul a solicitat CNVM să schimbe metodologia de calcul a valorii activului net pe acţiune astfel încât în activ să fie incluse şi valoarea participaţiilor la companiilor aflate în insolvenţă, cum este cazul Hidroelectrica.

Fondul a solicitat de asemenea modificarea regmentării care nu permite acordarea de dividende dacă valoarea activului net pe acţiune este mai mică decât valoarea nominală a acţiunilor.

"Modificările propuse se referă la modalitatea de evaluare a acţiunilor societăţilor comerciale existente în portofoliul Fondul Proprietatea aflate în procedură de insolvenţă/reorganizare sau lichidare judiciară sau alte forme de reorganizare şi lichidare, precum şi a celor aflate în încetare temporară sau definitivă de activitate (...) Modificările propuse se înscriu în contextul intenţiei CNVM de armonizare a metodelor de evaluare a activelor organismelor de plasament coleetiv (OPC) autorizate/avizate de CNVM", se arată într-un comunicat transmis de CNVM.

Observaţiile sau propunerile pot fi transmise la CNVM până la data de 8 decembrie.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO