Pentru prima oară de la începutul pandemiei, vânzările de laptopuri şi tablete înregistrează un declin

După cinci trimestre de creștere determinată de accelerarea achizițiilor de către persoanele care au muncit sau au învăţat de acasă, vânzările globale de Chromebook-uri și tablete au înregistrat primul declin de la începutul pandemiei, în 2020. Livrările de Chromebook-uri au scăzut cu 29,8% în al treilea trimestru, la 6,5 milioane de unități, în timp ce livrările de tablete au înregistrat un declin de 9,4% la 42,3 milioane de unități, potrivit datelor preliminare ale International Data Corporation (IDC).
Ion Dobreanu - sâm, 06 nov. 2021, 14:30
Pentru prima oară de la începutul pandemiei, vânzările de laptopuri şi tablete înregistrează un declin

Eliminare restricțiilor în multe zone geografice a dus la creșterea cheltuielilor pentru alte categorii de produse, ceea ce a slăbit cererea de Chromebook și tablete. Scăderea provine, de asemenea, din comparația cu un al treilea trimestru puternic în 2020, când livrările de dispozitive de consum au atins un vârf.

„Multe școli și guverne și-au umflat bugetele pentru a furniza dispozitive pentru învățarea la distanță și chiar și consumatorii au achiziționat agresiv dispozitive pentru învățare în 2020. Prin urmare, se așteaptă o oarecare saturație pe piața educației pe termen scurt”, a declarat Anuroopa Nataraj, analist senior de cercetare în cadrul IDC. „Acest lucru are un impact direct asupra Chromebook-urilor și chiar a tabletelor într-o anumită măsură, în special pe piețele dezvoltate, cum ar fi SUA și Europa de Vest, datorită volumelor ridicate din trimestrele precedente. Cu toate acestea, Chromebook-urile continuă să își mărească amprenta pe piețele emergente, cum ar fi Asia/Pacific (cu excepția Japoniei și a Chinei), America Latină și Orientul Mijlociu și Africa, dar vânzările din aceste regiuni reprezintă mai puțin de 13% din volumul total al Chromebook-urilor și, prin urmare, sunt departe de a mișca piața globală.”

Vânzările de tablete au crescut în ultimul an datorită mai multor factori, printre care versatilitatea acestora, lipsa de componente pe partea de PC și un preț mai mic. În ciuda încetinirii cererii, se așteaptă ca utilizarea comercială a tabletelor în verticale precum logistica, asistența medicală și sectorul bancar să persiste, deoarece pandemia a schimbat modul în care multe dintre aceste întreprinderi își desfășoară operațiunile zilnice.

„Deși cererea redusă este în mare parte de vină pentru scăderile din aceste categorii, oferta limitată a fost, de asemenea, un factor”, a declarat Jitesh Ubrani, manager de cercetare pentru IDC. „Combinația dintre acești doi factori este posibil să creeze oportunități pentru producătorii de PC-uri, deoarece componentele partajate, capacitatea de producție și disponibilitatea mărfurilor ar putea fi transferate către alte categorii, cum ar fi notebook-urile cu Windows sau poate PC-urile pentru jocuri, care continuă să înregistreze o cerere mai mare și o profitabilitate mai mare.”

În categoria chromebook-uri, cele mai mai vânzări le-a realizat Lenovo (1,5 milioane de unităţi, în scădere cu 10%), care a înregistrat o cotă de piaţă de 23,1%. Urmează Acer care şi-a văzut vânzările reduse cu 14,6%, la 1,4 milioane de unităţi şi o cotă de 20,8% şi Dell, cu livrări de 1,2 milioane de unităţi, în scădere cu 5,7% (cotă de 18%).

Cea mai mare scădere a vânzărilor a avut-o HP, de 66,1%, la 1,1 milioane de chromebook-uri, corespunzătoare unei cote de 16,9% din piaţă şi locului patru din clasament.

La tablete, cele mai mari vânzări le-a înregistrat Apple, cu un plus de 4,6% la 14,7 milioane de unităţi şi o cotă de 34,6%. Urmează Samsung, cu o scădere de 11,1%, la 7,5 milioane de tablete şi o cotă de 17,7%. Locul trei este ocupat de Amazon, cu -13,3%, la 4,7 milioane de unităţi şi o cotă de 11,1%.

Lenovo (locul patru) este celălalt producător care, alături de Apple, a obţinut o majorare a vânzărilor, cu un plus de 2,1%, la 4,3 milioane de tablete, care i-au adus o cotă de 10,1%.

Cel mai mare declin al livrărilor l-a înregistrat Huawei, cu un minus de 45,9%, la 2,3 milioane de tablete şi o cotă de 5,4% din piaţă. La acest declin a contribuit şi faptul că producătorul chinez a vândut brandul Honor.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...