1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Pentru vânzarea Băncii Româneşti se lucrează la lista scurtă, tranzacţia trebuie terminată până la sfârşitul anului. Care sunt băncile interesate

S-a finalizat lista scurtă a pretendenţilor Băncii Româneşti, iar acum începe procesul de due diligence. Dacă Eximbank are nevoie acută de o licenţă bancară, Intesa Sanpaolo Bank a declarat recent prin oficialii săi că îşi doreşte o creştere organică în România, chiar dacă se uită şi la oportunităţi, J.C. Flowers şi Patria Bank au nevoie de noi achiziţii pentru a atinge o cotă de piaţă semnificativă pentru păstrarea statutului de bancă universală. Surse din banca centrală spun că până la sfârşitul anului vânzarea Băncii Româneşti ar trebui să se îndrepte spre finalizare.

La începutul lunii septembrie, National Bank of Greece a scos din nou la vânzarea Banca Românească, după ce BNR a respins achiziţionarea acesteia de către OTP Bank. Până pe 24 septembrie au fost depuse oferte neangajante ale potenţialilor cumpărători, iar, după cum susţin surse din sistemul bancar, din 23 octombrie se perfectează lista scurtă a cumpărătorilor care vor avea acces la raportul de due diligence care este în curs de realizare.

Cei patru investitori care şi-au manifestat intenţia de a cumpăra Banca Românească, sunt potrivit unor surse din mediul bancar, fondul american de investiţii J.C. Flowers, care a finalizat deja achiziţia unei alte bănci greceşti, Piraeus Bank, ce se va transforma până la sfârşitul anului în First Bank, fondul de investiţii Axxess Capital, care a finalizat acum un an fuziunea Patria Bank cu Carpatica, Intesa Sanpaolo Bank şi Eximbank.

Intesa Sanpaolo Bank a declarat recent că îşi doreşte să rămână în România pe termen lung, dar că vizează o creştere organică, chiar dacă se uită şi la oportunităţile din piaţă. Eximbank lucrează încă din vară la modificarea startutului băncii pentru a-şi putea permite cumpărarea unei licenţe bancare care să-i dea dreptul să intre pe zona de retail şi, implicit, să cumpere Banca Românească.

Patria Bank şi J.C. Flowers par a fi cei mai angrenaţi în lupta pentru preluarea băncii greceşti. Totuşi, J.C. Flowers este fondul american de investiţii care vrea de mulţi ani să intre pe piaţa românească, iar după preluarea Piraeus Bank şi-a exprimat intenţia de a deveni o bancă puternică în România pentru ca, în patru cinci ani, să încerce să devină o bancă regional puternică. Probabil săptămâna viitoare se va cunoaşte exact investitorul cu care se vor purta negocierile pentru cumpărarea Băncii Româneşti. Surse din banca centrală spun că până la sfârşitul anului trebuie să avem şi finalizarea acestui deal.

Amintim că Banca Naţională a României nu şi-a dat avizul pe achiziţia Băncii Româneşti de către OTP Bank. În luna martie 2018, banca a informat piaţa de capital că BNR "a notificat subsidiara din România a OTP Bank, printr-o scrisoare adresată managementului în data de 14 martie, asupra faptului că nu a aprobat achiziţia de către OTP Bank România S.A. a pachetului de acţiuni deţinute de Banca Naţională a Greciei la Banca Românească, în valoare de 99,28% şi a portofoliului suplimentar din România aparţinând altor subsidiare ale NBG".

Preluarea Băncii Româneşti de către OTP Bank fusese autorizată de Consiliul Concurenţei, la finalul anului trecut. National Bank of Greece a semnat, anul trecut, un acord cu subsidiara de la noi a grupului financiar maghiar OTP pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinute la Banca Românească, de 99,28%. Această tranzacţie implica şi achiziţia portofoliului suplimentar din ţara noastră aparţinând altor subsidiare ale NBG, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul OTP Bank România.

Legat de preţul tranzacţiei, surse din piaţă au spus, la vremea respectivă: "Preţul tranzacţiei este negociat între acţionari, iar acesta cel mai probabil că va fi între 40 de milioane şi 60 de milioane de euro, în funcţie de anumite elemente". OTP Bank ar fi urmat să preia şi datoria de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească o are de plătit către acţionarul său elen National Bank of Greece SA (NBG), această sumă de bani trebuind rambursată băncii mamă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO