Pepenii de Dăbuleni ajung în pieţe în două-trei săptămâni. Preţurile sunt mai mari faţă de anul trecut

Anul acesta, cultivatorii de pepeni din zona Dăbuleni au trebuit să compenseze efectele negative ale vremii cu mai multe tratamente aplicate plantelor. Producţia ar putea fi ca anul trecut, însă preţurile sunt în creştere.
Economica.net - lun, 30 mai 2016, 21:01
Pepenii de Dăbuleni ajung în pieţe în două-trei săptămâni. Preţurile sunt mai mari faţă de anul trecut

Celebrii pepeni de Dăbuleni vor ajunge în pieţe în următoarele două trei-săptămâni, însă emoţiile fermierilor sunt la maximum, din cauza vremii imprevizibile. Pentru că a plouat şi a bătut grindina, aceştia au fost nevoiţi să suplimenteze deja numărul de tratamente aplicate plantelor, ceea ce a dus la creşterea costurilor de producţie. Preţul de la poarta fermei ar putea pleca, în prima fază, de la 1,5 lei, cu aproximativ 30 de bani mai mult decât costau în iunie anul trecut. 

„Anul acesta am cultivat aproximativ 42 de hectare, similar cu anul trecut. Suntem 11 producători. Diferenţa este însă că fermierii au decis să cultive mai multe soiuri. Vremea nu i-a ajutat deloc pe oameni anul acesta. A bătut şi grindina, iar aceste schimbări climatice nu ajută deloc producţia. A trebuit să facem mai multe tratamente”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Florea Diaconu, preşedinte Asociaţiei „Casa pepenilor verzi”. 

Acesta estimează că producţia va fi ca anul tercut, de 50-60 de tone la hectar. „Preţul va fi ceva mai mare. Au fost cazuri în care fermierii au rupt plantele din cauza grindinei”, mai spune preşedintele Asociaţiei care va livra şi anul acesta prin programul „De-ale noastre” dezvoltat de Metro Cash&Carry.

Anul trecut, fermierii români au cultivat pepeni verzi şi galbeni pe o suprafaţă totală de 26.000 de hectare, iar producţia a fost de peste 506.000 de tone, cu 4,6% mai puţin faţă de 2014.

Pepeni „Dor de Gust”

Pepenii vor ajunge anul acesta pe rafturile marilor lanţuri de magazine şi prin programul „Dor de Gust”, un parteneriat  lansat în urmă cu doi ani de de Organizaţia Interprofesională Prodcom Legume-Fructe, Centrul de Comunicare al Fermierilor din România şi grupul Agricover. ” Peste 20 de fermieri şi cooperative de fermieri (respectiv grupuri de cate 10-15 producatori) îşi vor valorifica producţia de pepeni prin programul „Dor de Gust”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Agricover. Mai mult, prin acest program, fermierii îşi vor vinde marfa inclusiv în hipermarketurile din Polonia şi Cehia, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. 

În România, magazinele care vor distribui prin acest program  „Dor de Gust”sunt Selgros, Carrefour, Kaufland, Auchan, Cora, Penny şi Lidl.

De unde vin pepenii de fapt

Potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către Institutul Naţional de Statistică, România este importator net de pepeni verzi. În 2014, am cumpărat de peste graniţe 24,4 milioane de kg de pepeni verzi în valoare de 3,6 milioane de euro şi am exportat un milion de kilograme în valoare de peste 137.200 de euro.

Cele mai mari importuri au provenit din Grecia (16 milioane de kilograme), Turcia (2,2 milioane de kilograme) şi Iran (1,4 milioane de kilograme). În schimb, am exportat în Republica Moldova (peste 751.400 kilograme), Polonia (peste 254.000 de kilograme) şi Ungaria (peste 13.800 kg). 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Virgil Popescu: IMM-urile pot să înceapă de astăzi să depună cereri pentru compensarea facturilor de energie electrică și gaze naturale
Virgil Popescu: IMM-urile pot să înceapă de astăzi să depună cereri pentru compensarea facturilor de energie electrică ...
Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) trebuie să depună, începând din 27 noiembrie, cereri pentru compensarea consumurilor ...
Halele Obor din București au fost redeschise parțial după remedierea deficiențelor constate de comisarii ANPC
Halele Obor din București au fost redeschise parțial după remedierea deficiențelor constate de comisarii ANPC
Halele Obor au fost redeschise, parţial, ca urmare a remedierii deficienţelor constatate, zilele trecute, de către inspectorii ...
Xiaomi va construi o fabrică de automobile electrice în Beijing, în care va produce anual 300.000 de unități
Xiaomi va construi o fabrică de automobile electrice în Beijing, în care va produce anual 300.000 de unități
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp va construi în apropiere de Beijing o uzină capabilă să asambleze 300.000 ...