Pepenii de Dăbuleni ajung în pieţe în două-trei săptămâni. Preţurile sunt mai mari faţă de anul trecut

Anul acesta, cultivatorii de pepeni din zona Dăbuleni au trebuit să compenseze efectele negative ale vremii cu mai multe tratamente aplicate plantelor. Producţia ar putea fi ca anul trecut, însă preţurile sunt în creştere.
Economica.net - lun, 30 mai 2016, 21:01
Pepenii de Dăbuleni ajung în pieţe în două-trei săptămâni. Preţurile sunt mai mari faţă de anul trecut

Celebrii pepeni de Dăbuleni vor ajunge în pieţe în următoarele două trei-săptămâni, însă emoţiile fermierilor sunt la maximum, din cauza vremii imprevizibile. Pentru că a plouat şi a bătut grindina, aceştia au fost nevoiţi să suplimenteze deja numărul de tratamente aplicate plantelor, ceea ce a dus la creşterea costurilor de producţie. Preţul de la poarta fermei ar putea pleca, în prima fază, de la 1,5 lei, cu aproximativ 30 de bani mai mult decât costau în iunie anul trecut. 

„Anul acesta am cultivat aproximativ 42 de hectare, similar cu anul trecut. Suntem 11 producători. Diferenţa este însă că fermierii au decis să cultive mai multe soiuri. Vremea nu i-a ajutat deloc pe oameni anul acesta. A bătut şi grindina, iar aceste schimbări climatice nu ajută deloc producţia. A trebuit să facem mai multe tratamente”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Florea Diaconu, preşedinte Asociaţiei „Casa pepenilor verzi”. 

Acesta estimează că producţia va fi ca anul tercut, de 50-60 de tone la hectar. „Preţul va fi ceva mai mare. Au fost cazuri în care fermierii au rupt plantele din cauza grindinei”, mai spune preşedintele Asociaţiei care va livra şi anul acesta prin programul „De-ale noastre” dezvoltat de Metro Cash&Carry.

Anul trecut, fermierii români au cultivat pepeni verzi şi galbeni pe o suprafaţă totală de 26.000 de hectare, iar producţia a fost de peste 506.000 de tone, cu 4,6% mai puţin faţă de 2014.

Pepeni „Dor de Gust”

Pepenii vor ajunge anul acesta pe rafturile marilor lanţuri de magazine şi prin programul „Dor de Gust”, un parteneriat  lansat în urmă cu doi ani de de Organizaţia Interprofesională Prodcom Legume-Fructe, Centrul de Comunicare al Fermierilor din România şi grupul Agricover. ” Peste 20 de fermieri şi cooperative de fermieri (respectiv grupuri de cate 10-15 producatori) îşi vor valorifica producţia de pepeni prin programul „Dor de Gust”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Agricover. Mai mult, prin acest program, fermierii îşi vor vinde marfa inclusiv în hipermarketurile din Polonia şi Cehia, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. 

În România, magazinele care vor distribui prin acest program  „Dor de Gust”sunt Selgros, Carrefour, Kaufland, Auchan, Cora, Penny şi Lidl.

De unde vin pepenii de fapt

Potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către Institutul Naţional de Statistică, România este importator net de pepeni verzi. În 2014, am cumpărat de peste graniţe 24,4 milioane de kg de pepeni verzi în valoare de 3,6 milioane de euro şi am exportat un milion de kilograme în valoare de peste 137.200 de euro.

Cele mai mari importuri au provenit din Grecia (16 milioane de kilograme), Turcia (2,2 milioane de kilograme) şi Iran (1,4 milioane de kilograme). În schimb, am exportat în Republica Moldova (peste 751.400 kilograme), Polonia (peste 254.000 de kilograme) şi Ungaria (peste 13.800 kg). 

Te-ar mai putea interesa și
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere în primul trimestru al acetui an....
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...