Percheziţii la BCR Asigurări de Viaţă. Angajaţi cercetaţi pentru evaziune fiscală

Procurorii DIICOT fac percheziţii la un nouă sedii BCR Asigurări de Viaţă, dintre care două din Capitală, conform unor surse apropiate anchetei. Mai multe persoane suspectate de evaziune fiscală vor fi audiate. Prejudiciul se ridică la şase milioane de euro
Economica.net - mar, 09 iul. 2013, 06:33
Percheziţii la BCR Asigurări de Viaţă. Angajaţi cercetaţi pentru evaziune fiscală

21 angajaţi BCR Asigurări de Viaţă, implicaţi în  cazul de evaziune cu prejudiciu de 6 mil euro

Un număr de 21 de angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, între care cinci şefi de sucursale, sunt suspectaţi de evaziune fiscală în dosarul cu prejudiciu de şase milioane euro produs în şapte luni şi au fost ridicaţi, marţi, când au fost făcute percheziţii inclusiv la sediile a nouă filiale ale firmei.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, nouă filiale ale BCR Asigurări de Viaţă au fost percheziţionate, marţi, de procurorii DIICOT şi de poliţişti, fiind ridicaţi, în baza unor mandate de aducere, 21 de funcţionari, dintre care cinci cu funcţii de conducere, respectiv un director din Bucureşti şi patru directori zonali.

Conform surselor citate, alături de cei 21 de funcţionari ai BCR Asigurări de Viaţă au fost ridicaţi şi 23 de administratori ai unor societăţi comerciale.

Un număr de 166 de percheziţii au loc, marţi dimineaţă, în Bucureşti şi în 26 de judeţe, la locuinţe şi la sediile a 112 firme, precum şi la nouă sedii ale BCR Asigurări de Viaţă (două din Bucureşti, restul în Bihor, Cluj, Constanţa, Iaşi, Maramureş, Sibiu şi Vaslui), conform unor surse apropiate anchetei, pentru destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală, prejudiciul fiind estimat la şase milioane de euro.

Reprezentanţii companiei BCR Asigurări de Viaţă nu au comentat situaţia şi au anunţat că va fi emis un comunicat de presă. Compania face parte din Vienna Insurance Group, care mai controlează în România şi liderii de piaţă Omniasig şi Asirom.

Percheziţiile se desfăşoară în Capitală şi în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea, fiind realizate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la B.C.C.O Târgu Mureş.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii fac cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi ai unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi BCR Asigurări, care sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor şi a impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Care era modul de operare

Conform sursei citate, modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând de fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la şase milioane de euro, aferent unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de şapte luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind însă mult mai mare, respectiv din 2009.

În urma percheziţiilor, 44 de persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş.

Compania şi piaţa

BCR Asigurări de Viaţă (Vienna Insurance Group) a încheiat anul trecut cu active de peste 1,1 miliarde de lei şi cu venituri din prime de pester 425 de milioane de lei.

Compania a înregistrat un profit net de 25 de milioane de lei, anul trecut, cu 25% mai mare decât în 2011.

Clienţii BCR Asigurări de Viaţă au încheiat  mai mult de jumătate de milion de poliţe, din care doar 27.315 aveau ca obiect asigurările de tip unit linked (cu componentă de investiţii) cu prime subscrise de peste 201 milioane de lei.

Peste 67% din activele companiei (peste 744 milioane de lei) sunt plasamente în titluri de stat, depozite bancare, obligaţiuni municipale, fonduri de investiţii şi acţiuni cotate la bursă.

BCR Asigurări de Viaţă VIG a fost a zecea în topul companiilor de asigurări pe anul trecut, potrivit 1asig.ro.

Topul este dominat de Asta Asigurări, firma controlată de omul de afaceri Dan Adamescu şi Omniasig VIG, fiecare cu prime subscrise anul trecut de peste 1,1, respectiv 1,02 miliarde de lei.

După patru ani de scădere, piaţa românească de asigurări s-a stabilizat la echivalentul a 1,9 miliarde euro, potrivit 1asig.ro.

  

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...