Amânarea subvenţiei pentru „eolieni”: Nu ştim cât şi cum vom plăti la curent în trei ani

Guvernul a tăiat din subvenţiile pentru producătorii de energie verde, însă doar pentru trei ani. După aceea, tot ce au pierdut investitorii va trebui recuperat. Iar plata o vom face noi, deşi nu se ştie încă sub ce formă sau cât.
Florin Cojocaru - mie, 17 iul. 2013, 21:12
Amânarea subvenţiei pentru

Guvernul a tăiat din subvenţia pe care producătorii de energie din surse regenerabile o primeau pentru fiecare MWh livrat în reţea, fără a avea o strategie clară privind modul în care se vor recupera subvenţiile cuvenite investitorilor. Companiile care administrează parcuri eoliene primesc, din iulie şi până la sfârşitul lui 2017, doar un certificat verde, în loc de două, iar cele care administrează ferme fotovoltaice doar două certificate, de la şase, cât primeau anterior. Pentru că legea ce taie subvenţiile investitorilor din regenerabile contravine legii europene pentru acest tip de investiţii, autorităţile au hotărât ca această diminuare de subvenţie să fie doar provizorie. Mai precis, certificatele verzi care nu se acordă în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2017 se vor recupera din 2018. Nu se ştie cum, însă.

Legea adoptată de Guvernul Ponta prin ordonanţă de urgenţă nu are norme de aplicare. Iniţial, acestea trebuia stabilite în cadrul comisiilor de specialitate , în principal la Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Nu s-a mai întâmplat, însă. Guvernul a stabilit ca Agenţia de Reglementare în Energie să elaboreze, prin legislaţie secundară, setul de norme care să stabilească modalitatea de recuperare a ceea ce le este cuvenit investitorilor. La Agenţie, încă nu se ştie cum se va face această recuperare.

„Vom vedea cum facem. Avem în plan un grup de lucru împreună cu Ministerul Finanţelor, Muncii şi Economiei pentru a determina cum se face recuperarea certificatelor neacordate. Trebuie să securizăm drepturile investitorilor de a-şi recupera investiţia. Din 2018, revenim la sistemul de bonificare de până în iulie 2013: 2 certificate verzi pentru eolian, şase pentru fotovoltaic. În plus, producătorii vor primi şi certificatele verzi pe care nu le primesc în aceşti trei ani şi jumătate”, spune Havrileţ, pentrui ECONOMICA.NET. După cum explică preşedintele ANRE, firmele din industria regenerabilelor vor fi bonificate suplimentar cu valoarea certificatelor verzi neacordate în perioada următoare amintită. Nu se ştie cum, însă, dacă va fi lunar sau în cuantum anual, pentru că nu s-a stabilit procedura.

Ce e clar, însă, e că noi toţi îi vom plăti, şi bonificaţia prevăzută prin lege, şi ceea ce li se supendă pentru trei ani şi jumătate, ceea ce corespunde unui efort financiar lunar considerabil.

Astfel, dacă tăierea pe perioadă determinată a subvenţiilor va duce la ieftiniri la curent, Ministrul Energiei Constantin Niţă anunţând o ajustare de 6-7% până la sfârşitul anului, din 2018 factura ar putea creşte cu un procent cel puţin dublu din faptul că se revine la numărul de certificate verzi de până în iulie şi, în plus, se bagă în factură şi certificatele suspendate.

Tocmai acest lucru îl spune şi Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energia Eoliană. Acesta acuză Guvernul de populism pentru legea care suspendă acordarea unui anumit număr de certificate verzi. „Nu se rezolvă nimic pentru că populaţia va avea de suferit ulterior, când nu mai sunt ei la guvernare. Mai mult, descurajează investiţiile într-un domeniu care a atras miliarde de euro în ultimii ani. Legea este şi făcută cu rea-voinţă, că nu rezolvă problema populaţiei, şi făcută prost pentru că nu are aplicabilitate juridică”, arată David. Acesta s-a referit la paragraful din ordonanţă care exceptează total marii consumatori industriali la plata certificatelor verzi până în 2018. „Trebuie acceptul Comisiei Europene pentru aşa ceva iar acesta nu va veni în veci pentru că e ajutor de stat în toată regula”, arată acesta. De altfel, aceeaşi poziţie o are şi Havrileţ.

Totuşi, asociaţiile producătorilor de energie din surse regenerabile nu au atacat încă în instanţă controversata lege, deşi au depus o plângere la Bruxelles în acest sens.

Suspendarea acordării unui anumit număr de certificate verzi pentru producătorii de energie din surse regenerabile s-a făcut mai ales la presiunea mariclor consumatori industriali care au înregistrat, din acest an, costuri suplimentare de milioaned e euro la factura la curent. Spe exemplu, Alro SDlatina a făcut pentru prima dată de la privatizare pierdere iar ArcelorMittal a ameninţat chiar cu plecarea din România dacă Guvernul nu rezolva problema certificatelor verzi.

Considerând o factură obişnuită a unei gospodării de 90-100 de lei, costul cu certificatele verzi, până la 1 iulie, era cam de 9-10 lei. În august vom primi facturi mai mici cu circa 4%, adică o economie de 4-5 lei.
Toţi consumatorii de energie elec trică din România susţin producţia de energie verde prin sistemul certificatelor verzi. Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii României sprijină producţia de energie verde.

România are instalaţi circa 2.500 de MW eolieni şi circa 100 de MW fotovoltaici. În zilele proprice, cu vânt şi soare, energia verde poate ajunge la peste 20% din producţia totală a României.

Te-ar mai putea interesa și
Americanii de la NuScale, cu care românii vor să facă centrala nucleară cu SMR de la Doicești, au pierderi de 48 mil. USD la trei luni
Americanii de la NuScale, cu care românii vor să facă centrala nucleară cu SMR de la Doicești, au pierderi de 48 mil. ...
Compania americană NuScale a raportat pentru primele trei luni ale anului 2024 o pierdere netă de 48,1 milioane de dolari și a anunțat că proiectul SMR cu firma românească RoPower Nuclear......
Preşedintele rus Vladimir Putin îl propune din nou ca premier pe Mihail Mişustin
Preşedintele rus Vladimir Putin îl propune din nou ca premier pe Mihail Mişustin
Preşedintele rus Vladimir Putin, care şi-a început marţi al cincilea mandat, l-a propus din nou vineri ca premier pe ...
Deficitul comercial a scăzut cu 1,5% în primele trei luni din 2024, până la 6,669 miliarde de euro
Deficitul comercial a scăzut cu 1,5% în primele trei luni din 2024, până la 6,669 miliarde de euro
Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele trei luni din acest an a fost de 6,699 miliarde de euro, mai mic cu ...
România a cumpărat rachete AIM-9X Sidewinder Block II de la armata SUA pentru circa 70 de milioane de dolari
România a cumpărat rachete AIM-9X Sidewinder Block II de la armata SUA pentru circa 70 de milioane de dolari
Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilități ...