Persoanele care apelează 112 de pe smartphone vor putea fi localizate prin GPS în maximum 20 de secunde – proiect

Persoanele care apelează serviciul de urgenţă 112 de pe smartphone vor putea fi localizate cu precizie prin GPS în maximum 20 de secunde, pentru a facilita intervenţia mult mai rapidă a instituţiilor statului, potrivit unui proiect lansat vineri în consultare publică de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Economica.net - vin, 12 aug. 2016, 10:17
Persoanele care apelează 112 de pe smartphone vor putea fi localizate prin GPS în maximum 20 de secunde - proiect

Proiectul „urmărește creșterea calității informațiilor de localizare transmise către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgență (SNUAU). După adoptarea proiectului, administratorul SNUAU va putea stabili mai exact poziționarea celor care solicită ajutorul apelând numărul de urgență 112, cu impact pozitiv asupra timpilor de intervenție”, se arată într-un comunicat al ANCOM, transmis vineri ECONOMICA.NET.

Proiectul este în consultare publică până în luna septembrie, iar data la care ar trebui să intre în vigoare este 1 iunie 2017.

Operatorii de reţele publice de telefonie mobilă vor avea obligaţia de a lua toate măsurile necesare astfel încât să permită transmiterea către sistemul de urgenţă 112, în maximum 20 de secunde de la momentul iniţierii apelului de urgenţă, a informaţiilor de localizare care să conţină date exacte privind poziţia geografică a terminalului de pe care a fost iniţiat apelul, respectiv latitudinea şi longitudinea, atât timp cât apelul a fost efectuat de pe un smartphone.

De asemenea, furnizorii de telefonie mobilă „vor pune la dispoziție orice alte informații pe care le dețin sau pe care le pot obține prin utilizarea sistemelor și echipamentelor din rețea pentru determinarea cât mai exactă a localizării apelantului”.

Conform regulamentelor în vigoare, localizarea persoanelor care apelează 112 este realizată prin metoda „cell-ID”, adică triangulaţia poziţiei geografice în funcţie de puterea semnalului în raport cu cele mai apropiate celule GSM, care ajută la determinarea distanţei dintre terminal şi releele din vecinătate. În zone mai puţin populate, această metodă rezultă de regulă în căutări pe arii foarte largi, în timp ce în zone intens populate, precum în oraşe, localizarea prin cell-ID este insuficient de precisă, notează ANCOM. De asemenea, acurateţea localizării prin metoda cell-ID este influenţată şi de obstacole exitente pe calea de propagare radio.

Noile propuneri ANCOM nu vizează înlocuirea metodei cell-ID, ci completarea ei cu date GPS şi Wi-Fi.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată dar la care statul este cel mai mare acționar, nu au aprobat derularea......
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...