Persoanele în vârstă care trăiesc singure vor reprezenta 20% din gospodăriile japoneze în 2050 – studiu

O gospodărie japoneză din cinci va fi formată în 2050 dintr-o persoană în vârstă care trăieşte singură, indică vineri un studiu, în contextul în care Japonia se confruntă deja cu probleme în gestionarea populaţiei sale îmbătrânite, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 13 apr. 2024, 12:17
Persoanele în vârstă care trăiesc singure vor reprezenta 20% din gospodăriile japoneze în 2050 - studiu

În 2050, 10,8 milioane de persoane în vârstă vor trăi singure, respectiv 20,6% din gospodării, potrivit proiecţiilor Institutului naţional de cercetare asupra populaţiei şi a securităţii sociale.

Aceste cifre reprezintă o creştere notabilă în comparaţie cu 2020, atunci când 7,37 de milioane de persoane în vârstă care trăiau singure, respectiv 13,2% din gospodării, au fost recenzate, potrivit proiecţiilor publicate de Institut odată la cinci ani.

Tinerii japonezi să căsătoresc din ce în ce mai târziu sau aleg să nu aibă copii pentru că nu dispun de mijloacele pentru a le asigura educaţia.

Japonia este confruntată cu o provocare demografică, numărul în creştere de persoane în vârstă ducând la costuri în creştere ale îngrijirilor medicale şi ale ocrotirii acestor persoane, în contextul în care ţara înregistrează, pe de altă parte, o diminuare a populaţiei active care poate finanţa aceste cheltuieli.

Numeroase persoane în vârstă au copii sau membri ai familiilor care pot să se ocupe de ele, chiar dacă trăiesc singure, relevă Institutul.

„Totuşi, în circa treizeci de ani, proporţia gospodăriilor formate dintr-o persoană în vârstă fără copii care trăieşte singură” ar urma să crească, în timp ce rudele care le furnizează sprijin familial ar urma să fie tot mai puţine, potrivit studiului.

Populaţia ţării s-a diminuat cu 595.000 de locuitori, până la 124 de milioane în 2023, potrivit statisticilor publicate vineri de guvern. Diminuarea a fost însă compensată de sosirea de străini, notează AFP.

Guvernul japonez a încercat fără succes să încetinească declinul demografic.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Armenia a predat Azerbaidjanului patru sate de frontieră
Armenia a predat Azerbaidjanului patru sate de frontieră
Armenia a predat vineri Azerbaidjanului patru sate de frontieră pe care le cucerise în anii 1990, au anunţat serviciile de securitate armene şi un responsabil al guvernului azer, un nou pas spre......
Producătorul german de armament Rheinmetall a obţinut un contract de 300 de milioane de euro cu un stat NATO
Producătorul german de armament Rheinmetall a obţinut un contract de 300 de milioane de euro cu un stat NATO
Producătorul german de armament Rheinmetall a anunţat vineri că a primit din partea unui stat membru al NATO o comandă ...
„Autostrada Ford” – DEx12: Mobilizare bună a UMB pe șantierul tronsonului 4 – CNAIR VIDEO
„Autostrada Ford” – DEx12: Mobilizare bună a UMB pe șantierul tronsonului 4 – CNAIR VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a postat vineri imagini cu șantierul tronsonului ...
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Prețul gazelor naturale tranzacționat pe piața pentru a doua zi de la București a crescut semnificativ, în linie cu ...