Personal medical şi universitar din Grecia, în grevă

 Personalul din cadrul unor centre de sănătate publică şi agenţi administrativi ai Universităţii din Atena continuau vineri acţiunile de grevă şi manifestaţiile împotriva unui plan de suprimare sau de redistribuire a unor posturi dictate de troika creditorilor internaţionali, relatează AFP.
Economica.net - vin, 29 nov. 2013, 15:51
Personal medical şi universitar din Grecia, în grevă

O manifestaţie a personalului medical a avut loc la amiază, în faţa Ministerului Sănătăţii, în centrul Atenei, la care s-au alăturat agenţi administrativi ai Universităţii din Atena.

Sutele de protestatari au defilat până în Piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului, scandând sloganul „Refuzăm privatizarea educaţiei şi sănătăţii”.

Angajaţii Universităţii din Atena se află în grevă începând din septembrie şi împiedică ţinerea cursurilor în această instituţie, cea mai importantă a ţării.

Greviştii cer Guvernului să renunţe la un plan de restructurări care prevede suprimarea sau redistribuirea a aproximativ 600 de posturi administrative, adică jumătate din efectiv. Măsura afectează în special Universitatea din Atena şi jumătate dintre facultăţile Universităţii Politehnice din capitală.

Un tribunal din Atena, sesizat de ministrul Educaţiei şi Cultelor, Costas Arvanitopoulos, a apreciat săptămâna trecută că această acţiune de grevă este „nelegitimă şi abuzivă”.

Personalul medical din cadrul dispensarelor a intrat în grevă săptămâna trecută şi a decis joi să continue acţiunea încă zece zile.

Restructurările în domeniile sănătăţii şi învăţământului superior se înscriu în cadrul unui vast plan de reducerea a numărului funcţionarilor, care prevede 25.000 de mutări sau disponibilizări şi 4.000 de concedieri, până la sfârşitul anului.

Acest plan face parte din măsurile impuse de creditori, Uniunea Europeană (UE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), în schimbul salvării financiare a Greciei.

Măsura a provocat numeroase acţiuni de grevă în ultimele luni în domeniile privat şi public şi rămâne o temă sensibilă a negocierilor în curs între Guvernul grec şi troikă.

Te-ar mai putea interesa și
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an.......
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...