1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Extern

Pesta porcină a dus la creşterea preţurilor şi importurilor în China

În Anul Porcului, un simbol al prosperităţii în China, efectivele de porcine ale acestei ţări sunt decimate de pesta porcină africană, care duce la creşterea preţurilor şi a importurilor, iar experţii avertizează că ceea ce e mai rău abia acum începe, transmite AFP.

19 iul, 2019 | Agerpres

Potrivit datelor Ministerului chinez al Agriculturii, aproximativ 1,16 milioane porci au fost deja sacrificaţi cu caracter preventiv. Însă aceste cifre sunt subestimate, în condiţiile în care în paralel autorităţile vorbesc de o scădere cu 60 milioane de capete în primul semestru.

"Pesta porcină africană afectează în prezent între 150 şi 200 de milioane de capete în China", estimau analiştii de la banca Rabobank într-un studiu care datează din luna aprilie. "Este echivalentul ofertei anuale de carne de porc în Europa", adaugă analiştii.

Efectivele de porci din China, cel mai important din lume, s-a diminuat cu 15% în primul semestru până la 347,6 milioane de capete, arată cifrele publicate luni de Biroul naţional de statistică.

Pentru a răspunde cererii, Beijingul s-a îndreptat spre carnea de porc din străinătate, în special din Uniunea Europeană (de unde importurile au crescut cu 37% în perioada ianuarie-aprilie anul curent potrivit Comisiei Europene) şi din Brazilia.

"Ceea ce e mai rău abia acum începe", avertizează Jan-Peter Van Ferneij, analist la Institutul francez al cărnii de porc (Ifip). Acesta subliniază că importurile se referă la carnea congelată şi deservesc în special marile oraşe. Însă în zonele rurale, preţurile la carnea de porc sunt mai ridicate, deoarece locuitorii au obiceiul de a cumpăra carnea după sacrificare.

Identificat pentru prima dată în vara anului trecut în nord-estul Chinei, virusul pestei porcine africane s-a extins rapid în toate regiunile Chinei. Ţările vecine, precum Vietnam, al cincilea producător mondial de care de porc, şi Coreea de Nord sunt şi ele afectate în prezent.

"Transportul animalelor este primul vector de difuzare a virusului", subliniază Jan-Peter Van Ferneij. În lipsa unei dezinfecţii sistematice a camioanelor "virusul rămâne iar animalele sunt în contact cu acest virus atunci când sunt transportate", adaugă analistul.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, ci doar porcii domestici şi mistreţii.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO