EXCLUSIV Comisia Europeană pregătește o nouă misiune în România. Problema este pesta porcină africană

România și Bulgaria au rămas statele membre cu cele mai multe focare de pestă porcină africană la animalele domestice, în condițiile în care cu această boală s-a confruntat mare parte din Europa. Oficialii Comisie Europene au explicat pentru ECONOMICA.NET că instituția urmărește îndeaproape situația PPA din România și că pregătește o nouă misiune pe această temă. 
Alina Stanciu - joi, 13 feb. 2020, 19:43
EXCLUSIV Comisia Europeană pregătește o nouă misiune în România. Problema este pesta porcină africană

Comisia Europeană va trimite în curând în România o nouă misiune de experți pe tema pestei porcine africane, în condițiile în care țara noastră a rămas printre puținele cu această boală la animalele domestice. Mai exact, numărul focarelor la nivel local sunt cu mult peste raportările altor țări.  De altfel, conform ultimelor date disponibile (9 februarie 2020), în România erau 111 focare de PPA la porci domestici, în Bulgaria nouă, în Ucraina și Grecia câte iunul.

„Comisia urmărește îndeaproape situația din România. Comisia organizează în prezent o misiune de formare continuă în România privind PPA. În timpul acestei misiuni, experți relevanți în managementul PPA vor ajuta autoritățile veterinare din România să dezvolte și să ajusteze acțiuni strategice împotriva bolii”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficiali ai Comisiei.

Menționăm că la data la care ECONOMICA.NET a întrebat Comisia Europeană despre situația pestei porcine din România, mai exista PPA la porci domestici doar la nivel local și în Bulgaria. Între timp, au reapărut cazuri în Grecia și Ucraina.

Probleme în exploatațiile necomerciale

Comisia a mai transmis că „autoritățile veterinare au luat măsuri eficiente pentru a investiga cazurile de suspiciune de boală și pentru a aplica controale adecvate. Cu toate acestea, există încă anumite provocări care trebuie rezolvate în mod corespunzător (sectorul porcului necomercial, lipsa unei trasabilități efective și precauții de biosecuritate pentru porci vii și produse de origine animală care se deplasează între exploatații necomerciale etc.)”.

„Măsurile suplimentare vor depinde de situația epidemiologică a bolii”, au răspuns oficialii întrebați fiind dacă vor exista măsuri economice împotriva României.

Conform datelor oficiale, România a primit începând cu 2014 și până în prezent peste 50 de milioane de euro din bugetul UE pentru cofinanțarea măsurilor de urgență și a programelor veterinare privind PPA.

Amintim că în luna aprilie 2019, Comisia a publicat rezultatele ultimului raport de audit privind pesta porcină din România.

Concluzia generală a fost că „autoritățile veterinare din România sunt competente în ceea ce privește gestionarea focarelor de boală apărută la porcii domestici. Cu toate acestea, lipsa unor măsuri eficace de trasabilitate și de biosecuritate pentru porcii vii și pentru produsele de origine animală transportate între exploatațiile necomerciale înseamnă că ele nu sunt în măsură să limiteze boala la zonele infectate”.

Totodată, potrivit raportului de audit, continuarea circulației virusului PPA în rândul populației de mistreți reprezintă o amenințare continuă la adresa producției interne de porcine în țară.

„Autoritățile competente trebuie să aplice cu strictețe cerințele de identificare a porcilor și de biosecuritate în zonele cu risc mare. În caz contrar, riscul de reapariție a bolii în zonele repopulate este mare, iar viitoarea viabilitate a producției comerciale de porcine este incertă”, avertiza Comisia.

Din datele Autorității Sanitar Veterinare (ANSVSA), în momentul de față PPA evoluează în 267 de localități din 26 de județe, cu un număr de 619 focare (dintre care 7 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A). În alte 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 577.071 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.765 de cazuri la mistreți.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...