Cum a devastat pesta porcină africană o fermă şi ce au făcut autorităţile: studiu de caz Carniprod

Un document al Autorităţii Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) transmis Comisiei Europene arată ce s-a întâmplat la Carniprod Tulcea, înainte și după ce laboratorul de referință a dat verdictul de pestă porcină africană.
Economica.net - mie, 29 aug. 2018, 19:08
Cum a devastat pesta porcină africană o fermă şi ce au făcut autorităţile: studiu de caz Carniprod

10 iunie anul curent avea să fie începutul necazurilor pentru crescătorii de porci din Tulcea, și mai ales pentru Nicolae Ciuleac și ceilalți acționari ai companiei Carniprod SRL, un business cu un profit net de 5,3 milioane de lei în 2017, potrivit datelor Ministerului de Finanțe. Atunci s-a confirmat primul focar de infecție cu pestă porcină africană în Tulcea, purtători fiind niște porci mistreți și porci dintr-o gospodărie privată. Șase zile mai târziu, virusul a fost confirmat la o stână situată la 500 de metri de Carniprod, societate care a intrat, potrivit unui document ANSVSA transmis Comisiei Europene, în zona de protecție.

În data de 27 iulie, ANSVSA a controlat carnea aflată în măcelăria fermei și a descoperit organe de porc modificate ca aspect. Acestea proveneau de la un porc trimis de la una dintre cele două ferme Carniprod pentru a fi tranșat. S-au luat probe, iar laboratorul de referință a confirmat prezența virusului în ambele ferme ale companiei. Specialiștii Autorității au făcut și o estimare în ceea ce privește ziua în care virusul a pătruns în fermă – 24 mai. „În urma investigațiilor, nu am putut stabili cu exactitate dacă porcul găsit în abator pentru care s-a confirmat prezența virusului a fost și primul infectat”, se arată în document.

Ce a urmat: uciderea în masă și distrugerea cărnii

A urmat uciderea prin gazare a aproximativ 14.300 de porci din prima fermă, cea unde erau înțărcați porcii pentru a fi trimiși spre îngrășare în cea de-a doua fermă, și distrugerea unei cantități de peste 560.500 de kilograme de carne și preparate din carne. Mai mult, s-a retras din pieţele din România, Italia, Spania și Marea Britanie toată carnea și preparatele din carne care au ieșit pe poarta fermei începând cu 24 mai, dată de la care se presupune că a pătruns virusul în fermă. 

„Au distrus 600 de tone de carne pe care o aveam în depozitul frigorific. Nu era numai carne de porc. Era carne de pui, de curcan, de vită. Distrugându-le pe toate am rămas fără materie primă. Nu mai avem nimic, zero tot. Nu sunt numai porci. Porcii sunt undeva la aproape cinci milioane de euro. La astea se mai adaugă cele 600 de tone de carne, peste 100 de tone de preparate pe care le-am avut în depozite și care își urmau cursul de livrare. Și toți clienții noștri, care au luat marfă de aici, trebuiau să o distrugă. Nu știu să vă spun exact toate cantitățile care au fost retrase. Au fost omorâți și niște vieri care erau foarte valoroși. Un vier dintr-ăla este 10.000 – 12.000 de euro. Aceștia erau, practic, bunicii, din care făceam materialul genetic”, a declarat Ciuleac pentru Rfi. Potrivit acestuia, pagubele se ridică la şapte-opt milioane de euro. Potrivit companiei, în fermă existau în jur de 48.000 de porci și zilnic erau duși la abator în jur de 300 de porci.

Cine este de vină?

Potrivit specialiștilor ANSVSA, compania aplica măsuri înalte de bio-securitate: fermele sunt protejate de două garduri, dintre care unul de doi metri cu sârmă ghimpată în partea de sus, zona murdară este foarte bine delimitată de zona curată. „Personalul ajunge din zona murdară în zona curată trecând printr-un filtru sanitar bine organizat și funcțional, angajații au zonă de duș și locuri separate unde își țin hainele de stradă”, se arată în documentul potrivit căruia silozurile pentru hrana animalelor sunt situate în zona murdară (acolo unde stau porcii vii n. red.).

Specialiștii nu au dat însă un verdict clar în ceea ce privește sursa virusului, una dintre variantele luate în calcul fiind porcii mistreți și apropierea de Ucraina. „Modul în care virusul a intrat în fermă trebuie investigat în continuare, având în vedere răspândirea virusului la porcii sălbatici și la cei domestici din județul Tulcea și din Ucraina”, au afirmat aceştia.

în acest moment, în România, sunt în evoluţie 781 de focare în diferite faze, în 10 judeţe, fiind afectate 165 de localităţi. Dintre aceste focare, 11 sunt în exploataţii industriale, unul este într-un abator, iar un alt focar se află într-o exploataţie de tip A.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...