Peste 1.000 de miliarde de euro au trecut prin băncile din Estonia în perioada 2008 – 2017

Băncile cu activităţi în Estonia, ţară aflată în mijlocul unui scandal de spălare de bani în care este implicată banca daneză Danske Bank, au intermediat tranzacţii transfrontaliere în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro în perioada 2008-2017, conform datelor furnizate de Banca Centrală din Estonia, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 03 oct. 2018, 16:15
Peste 1.000 de miliarde de euro au trecut prin băncile din Estonia în perioada 2008 - 2017

Mica ţară baltică membră a Uniunii Europene a fost zguduită de dezvăluirile că băncile sale au spălat bani proveniţi din Rusia, Republica Moldova şi Azerbaidjan via conturi bancare ale nerezidenţilor. Scandalul a dus la închiderea unor bănci din Estonia şi ţara vecină Letonia.

Agenţia de presă Bloomberg a anunţat miercuri că băncile din Estonia au intermediat tranzacţii transfrontaliere ale nerezidenţilor în valoare de aproximativ 900 miliarde de euro între anii 2008 şi 2015.

În replică, Banca Centrală din Estonia a precizat pentru Reuters că între 2008 şi 2017 tranzacţiile transfrontaliere s-au ridicat la 1.100 miliarde euro, adăugând că această cifră include toate tranzacţiile, atât cele ale rezidenţilor cât şi cele ale nerezidenţilor.

Un purtător de cuvânt al Băncii Centrale din Estonia a declarat că instituţia nu are date separate referitoare la tranzacţiile nerezidenţilor.

Imediat după publicare acestor informaţii acţiunile băncilor scandinave au înregistrat scăderi semnificative. Băncile suedeze SEB şi Swedbank, ambele cu operaţiuni bancare în Estonia, au înregistrat scăderi de 5,4%, respectiv 7,2%. Operaţiunile Swedbank din statele baltice sunt responsabil pentru aproape 20% din profitul operaţional al băncii suedeze, iar Estonia este cea mai mare piaţă a sa.

Cifrele care scot în evidenţă amploarea operaţiunilor de spălare de bani derulate prin Estonia au apărut treptat în ultimele luni. În mai, datele publicate de Financial Intelligence Unit, organismul care se ocupa de spălarea de bani în cadrul Poliţiei din Estonia, arătau că peste 13 miliarde de dolari au fost spălaţi prin băncile din Estonia între 2012 şi 2016 şi cel puţin 7,3 miliarde dolari au trecut prin conturile bancare ale nerezidenţilor.

Luna trecută, grupul bancar danez Danske Bank a dezvăluit într-un raport intern că plăţi în valoare de 200 miliarde euro, multe descrise ca fiind „suspecte”, au trecut prin filiala sa din Estonia între 2007 şi 2015. Acest scandal a dus la demisia directorului general de la Danske Bank şi a determinat organismele de reglementare din UE să pună sub semnul întrebării supervizarea sectorului financiar din blocul comunitar.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...