Peste 11% dintre clienții români au cumpărat în acest an mașini electrificate

Raportul APIA privind evoluția pieței auto din primele patru luni ale anului arată că 11,6% dintre mașinile înmatriculate în acest an sunt mild hybrid, plug-in hybrid sau electrice.
Robert Stan - mie, 19 mai 2021, 14:05
Peste 11% dintre clienții români au cumpărat în acest an mașini electrificate

Ponderea vehiculelor care se deplasează măcar parțial cu ajutorul electricității crește constant în România. Datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) arată că 11,6% dintre achizițiile de autoturisme noi din primele patru luni ale acestui an au țintit astfel de mașini, în creștere de la 5,5% în aceeași perioadă din 2020.

Odată cu creșterea înmatriculărilor de autoturisme hibride fără încărcare la priză (mild hybrid – HEV), hibride cu încărcare la priză (plug-in hybrid – PHEV) și 100% electrice (battery electric vehicles – BEV), procentul de mașini cu motoare convenționale scade. Mai exact, dacă în 2020 63,2% dintre mașinile noi înmatriculate erau alimentate cu benzină, în 2021 acestea reprezintă doar 62,1%. la fel, procenttul de mașini diesel a scăzut de la 31,3%^ anul trecut până la 26,2% în 2021.

„Ca și în anul 2020, când, deși s-a înregistrat o contracție importantă a achizițiilor de autoturisme, cele «verzi» au performat și în 2021, fapt pentru care acestea rămân în teritoriul pozitiv, crescând cu 79,8% comparativ cu perioda similară a anului trecut. În acest context este de remarcat creșterea puternică a autoturismelor plug-in hybrid (+155,2%)”, notează oficialii APIA.

Datele APIA arată că în perioada ianuarie – aprilie 2021 au fost înmatriculate în România 501 mașini 100% electrice, în creștere cu 59% față de cele 315 înregistrate în circulație în perioada similară din anul trecut. Cele mai multe mașini 100% electrice au aparținut mărcii Volkswagen (153 unități), în timp ce pe locul 2 s-au clasat Peugeot (56 unități), iar pe trei BMW (51 unități).

Cea mai mare creștere din această zonă a pieței a fost înregistrată de mașinile hibride cu alșimentare la priză (PHEV). Cele 462 de unități din acest an corespund unei creșteri cu 155,2% față de anul anterior. Clasamentul înmatriculărilor PHEV e condus de marca Mercedes-Benz (95 unități), urmată de Volvo (84 unități) și BMW (80 unități).

Segmentul HEV a crescut și el cu 74,2% până la 2.203 unități în special grație vânzărilor Toyota (1.766 unități). Hyundai, cu o creștere de peste 900% până la 268 unități ocupă locul al doilea în clasamentul HEV, urmat de Ford cu 59 unități.

În contextul unui recul al pieței auto românești cu 14,5% după primele patru luni din 2021, majorarea cu 79,8% a înmatriculărilor de vehicule electrificate este un semn clar că românii au înțeles importanța reducerii emisiilor provenite de la vehicule, dar și un efect al dispariției de pe piață a tot mai multor mașini alimentate strict cu benzină având puteri mari sau a celor cu motorizări diesel.

Citește și:

– În ciuda creșterii din aprilie, România rămâne piața auto europeană cu cea mai mare scădere din acest an
– APIA: Piața autoturismelor electrificate a urcat la 2.496 de unități în primul trimestru

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...