Peste 12.000 de refugiaţi se află în prezent în Serbia. Slovenia cere ajutorul UE

Guvernul de la Belgrad a anunţat marţi că în prezent cel puţin 12.000 de refugiaţi se află pe teritoriul Serbiei, dintre care, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), circa 2.500 sunt blocaţi la graniţa cu Croaţia aşteptând să li se permită intrarea în această ţară pentru a-şi continua călătoria către vestul Europei, transmite agenţia Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - mar, 20 oct. 2015, 20:00
Peste 12.000 de refugiaţi se află în prezent în Serbia. Slovenia cere ajutorul UE

Autorităţile croate au limitat intrările imigranţilor, după ce Slovenia a anunţat că nu poate gestiona trecerea a mai mult de 2.500 de refugiaţi pe zi, aglomerări de imigranţi fiind observate de asemenea la graniţa croato-slovenă.

După ce Ungaria a închis vineri noaptea şi graniţa cu Croaţia – unde a fost ridicat un gard de sârmă ghimpată, la fel ca la frontiera cu Serbia -, presiunea migratorie s-a mutat în direcţia Sloveniei, unde au ajuns de atunci aproape 20.000 de imigranţi.

Potrivit agenţiei slovene de presă STA, în taberele din Slovenia se află în prezent 8.390 de refugiaţi. Autorităţile de la Ljubljana au mai anunţat că din cei circa 8.000 de imigranţi care au intrat luni pe teritoriul sloven, numai aproximativ 2.000 au fost primiţi în Austria, cifra avansată de poliţia austriacă fiind de 4.280.

Prin urmare, preşedintele sloven, Borut Pahor, a declarat, după o întâlnire avută marţi la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că va cere oficial partenerilor din UE sprijin financiar urgent să trimiterea unor forţe de poliţie la frontiera ţării sale cu Croaţia pentru a ajuta poliţia de frontieră locală să controleze afluxul de imigranţi. El a subliniat că nu va ezita să folosească armata pentru a menţine ordinea şi securitatea în ţară.

De altfel, Slovenia a început desfăşurarea armatei la graniţa croată. Potrivit agenţiei EFE, televiziunea publică din Croaţia, HTV, a arătat imagini cu soldaţi sloveni la graniţa dintre cele două ţări şi coloane militare alcătuite din camioane şi vehicule de luptă.

Ministrul sloven de interne, Bostjan Sefic, a confirmat în faţa presei că 140 de soldaţi au fost deja desfăşuraţi la graniţă, întrucât efectivele poliţiei sunt insuficiente pentru a putea gestiona situaţia.

Întrebat dacă Slovenia intenţionează să ridice un gard la graniţa cu Croaţia, după modelul Ungariei, el a răspuns că nu exclude posibilitatea ‘protejării frontierei cu obstacole fizice’. Anterior şi şefa diplomaţiei croate, Vensa Pusic, a confirmat relatările din presa locală conform cărora guvernul de la Zagreb ia în calcul opţiunea ridicării unui astfel de gard la graniţa cu Serbia, sugerând însă că s-ar putea recurge la această măsură doar ca o ultimă soluţie.

Potrivit UNHCR, numărul refugiaţilor care ajung în insulele greceşti – după ce au traversat Marea Egee venind dinspre Turcia – este în creştere, numai luni fiind înregistrate circa 8.000 de sosiri, iar în total în Grecia se află la ora actuală circa 27.500 de imigranţi în tranzit, aceştia urmând să-şi continue drumul către vestul Europei prin aşa-numita rută a Balcanilor.

Te-ar mai putea interesa și
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din......
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...