Peste 120 de strategii elaborate de statele membre UE pentru trecerea la o economie cu emisii scăzute, pentru 2014-2020 – analiză

Statele membre si regiunile din Uniunea Europeana (UE) au elaborat, pentru perioada 2014 - 2020, peste 120 de strategii de specializare inteligenta pentru trecerea la o economie mai durabila, cu emisii scazute de dioxid de carbon, potrivit publicatiei "UE investeste în protejarea planetei: 10 initiative pentru o economie moderna si curata", întocmita de forul european.
Economica.net - mie, 03 oct. 2018, 05:05
Peste 120 de strategii elaborate de statele membre UE pentru trecerea la o economie cu emisii scăzute, pentru 2014-2020 - analiză

În acest context, regiunilor respective le-au fost alocate, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), peste 65 de miliarde de euro, în care s-a luat în calcul si cofinantarea nationala.

„Acordul de la Paris recunoaste ca nu toate tarile lumii sunt la fel de pregatite pentru tranzitia energetica. La nivel european, Comisia acorda o atentie speciala impactului schimbarilor climatice si masurilor de combatere a acestora în diverse regiuni ale continentului nostru. UE trebuie sa lupte împotriva schimbarilor climatice într-un mod care sa garanteze ca toate regiunile Europei vor fi câstigatoare. Unele dintre acestea depind mai mult decât altele de industrii mari consumatoare de dioxid de carbon sau de extractia de carbune. Altele sunt astazi mai bine conectate la infrastructurile energetice si la retelele de transport. Obiectivul Comisiei Europene este acela de a se asigura ca nicio regiune nu ramâne în urma în cursul tranzitiei catre un viitor durabil pentru industriile si infrastructurile Europei”, se arata în documentul-analiza al forului european.

Conform planurilor Comisiei Europene privind sprijinul structural pentru regiunile miniere si cu concentratii mari de emisii de dioxid de carbon, o prima initiativa este destinata zonelor în care utilizarea carbunelui este intensa. Astfel, în prezent, trei regiuni miniere (Slask din Polonia, Trentin din Slovacia si Dytiki din Macedonia) colaboreaza cu Bruxelles-ul la un proiect-pilot ce vizeaza identificarea solutiilor pe termen scurt si mediu care pot ajuta aceste zone sa treaca la un model comercial mai orientat spre viitor.

În acelasi timp, Comisia ofera sprijin, prin intermediul celei de-a doua initiative, regiunilor aflate în tranzitie industriala, precum Piemonte (Italia), Hauts-de France (Franta), Wallonie (Belgia), Norra Mellanssverige (Suedia) si Sachsen (Germania).

Pe de alta parte, potrivit sursei citate, în ceea ce priveste tehnologiile industriale nepoluante, forul european aduce în discutie sporirea investitiilor publice în favoarea cercetarii si inovarii, pâna la valoarea de 3,4 miliarde de euro pentru perioada 2018 – 2020 în cadrul programului strategic al UE pentru cercetare „Orizont 2020”.

De asemenea, se au în vedere noi instrumente financiare specifice pentru scaderea riscului reprezentat de investitiile private. „Acest proiect prevede finantare si oportunitati în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru inovatori, start-up-uri si întreprinderi cu idei si inovatii care sunt total diferite de produsele, serviciile sau modelele economice actuale, sunt foarte riscante si pot fi introduse la nivel international”, se noteaza în publicatia citata.

În acest sens, Comisia Europeana anunta ca va investi pâna la 400 de milioane de euro într-un fond de capital de risc gestionat independent, iar investitiile UE vor reprezenta pâna la 25% din valoarea totala a fondului estimata la 1,6 miliarde de euro.

Totodata, schema UE de comercializare a certificatelor de emisii va include doua noi fonduri, respectiv Fondul pentru inovare si Fondul pentru modernizare, si care ar putea genera venituri de pâna la 18 miliarde de euro, în urmatorii zece ani, se precizeaza în materialul analitic al Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a obținut licența pentru comercializarea de gaze naturale lichefiate (LNG), diversificându-și astfel activitățile pe piața......
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, a cumpărat 5% din acțiunile Lăptăria cu Caimac pentru 5,3 milioane de lei
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, a cumpărat 5% din acțiunile Lăptăria cu Caimac pentru 5,3 milioane de lei
EVERGENT Investments, fosta SIF Moldova, cea mai mare societate de investiţii de la Bursa de Valori Bucureşti din punct ...
FMI laudă Elveţia pentru răspunsul la pandemie şi pentru politica monetară expansionistă
FMI laudă Elveţia pentru răspunsul la pandemie şi pentru politica monetară expansionistă
Fondul Monetar Internaţional şi-a exprimat sprijinul faţă de politica monetară expansionistă a Băncii Naţionale a ...
Coronavirus: Italia ridică obligativitatea purtării măştii în aer liber începând cu data de 28 iunie
Coronavirus: Italia ridică obligativitatea purtării măştii în aer liber începând cu data de 28 iunie
Italia, una dintre ţările europene cele mai afectate de pandemia de COVID-19, va ridica obligativitatea purtării măştii ...