Peste 2.500 de sindicalişti CFR protestează în Capitală

Peste 2.500 de sindicalişti CFR protestează, joi, în Capitală, nemulţumiţi de privatizarea CFR Marfă şi de disponibilizări, aceştia plecând în marş de la Ministerul Transporturilor spre sediul Guvernului.
Economica.net - joi, 25 iul. 2013, 10:12

Sindicaliştii CFR s-au adunat, joi dimineaţă, în faţa Ministerului Transporturilor, unde au protestat mai bine de o oră. Aceştia au afişat bannere cu însemnele federaţiilor sindicale din care fac parte, dar şi cu mesaje prin care cer „salarii decente, nu de mizerie”. Sindicaliştii scandează „Vrem să muncim”, „Unitate”, „Hoţii” şi „Stop privatizării”.

Reprezentanţii protestatarii au spus că, dacă din 2007 până în 2008, în CFR Marfă erau 240.000 de angajaţi, acum mai sunt doar 51.000 de angajaţi, care răspund de 11.000 de kilometri de cale ferată, în condiţiile în care pe căile ferate „se transportă bogăţiile României”.

Sindicaliştii au mai spus că vor să declanşeze greva generală şi cer demisia Executivului, întrucât nu este în stare să ia măsuri pentru a salva CFR Marfă şi locurile de muncă ale angajaţilor.

„Au înţeles că trebuie să conducă calea ferată prin disponibilizări, şi nu prin revigorarea acesteia”, au spus sindicaliştii.

Protestatarii îi acuză pe guvernanţi că sunt preocupaţi „să asculte ordinele FMI”, în loc să salveze economia.

„Vrem să salvăm transportul feroviar din România, indiferent de ceea ce doresc conducătorii”, au mai spus reprezentanţii sindicaliştilor CFR, precizând că astăzi vor lua o decizie istorică.

După ce au protestat aproximativ o oră în faţa Minsiterului Transporturilor, cei peste 2.500 de sindicalişti au pelcat în marş spre sediul Guvernului, unde vor continua protestul, în spaţiul delimitat de Bulevardul Aviatorilor, Şoseaua Kiseleff şi breteaua aflată în prelungirea Bulevardului Iancu de Hunedoara.

Sindicaliştii au plecat de la Ministerul Transporturilor pe traseul strada Gara de Nord – breteaua de legătură dintre str. Gării de Nord şi Calea Griviţei – Calea Griviţei – str. Polizu – str. Buzeşti – Piaţa Victoriei. Aceştia merg pe benzile I şi II de circulaţie.

Traficul rutier în zona Piaţa Victoriei a fost restricţionat în timpul protestului sindicaliştilor CFR.

Aproximativ 200 de sindicalişti de la Federaţia Mecanicilor de Locomotivă au protestat, săptămâna trecută, la sediul Ministerului de Finanţe, nemulţumiţi de disponibilizările care ar urma să aibă loc la CFR, de lipsa plăţilor compensatorii şi de reducerea timpului de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână.

Sindicaliştii au spus că vor ca salariile pentru angajaţii de la CFR să fie de cel puţin 500 de euro, precizând că dacă sunt bani pentru salarii foarte mari acordate „generalilor şi coloneilor”, ar trebui să se găsească resurse şi pentru ei.

Ei au solicitat reducerea numărului de disponibilizări vehiculate, respectiv aproximativ 4.000 de persoane, acordarea de subvenţii pentru CFR, precum şi alocarea de bani pentru investiţii.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că programul de lucru al celor care nu vor disponibilizaţi ar urma să fie redus de la cinci la patru zile pe săptămână, cu o reducere de 20 la sută a salariului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Preşedinta CE consideră că este necesar să se deschidă dezbaterea privind vaccinarea obligatorie
Preşedinta CE consideră că este necesar să se deschidă dezbaterea privind vaccinarea obligatorie
 Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că trebuie să avem o dezbatere despre oportunitatea ...
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
 Preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, a declarat că este gata să suspende fluxurile de energie din Rusia dacă ...
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică ...