Peste 200 de cazuri de furt de electricitate prin branșamente ilegale, depistate de Enel Distribuție Muntenia

Enel Distribuţie Muntenia a realizat în perioada 17-28 martie acțiuni de control în București, pentru depistarea branșamentelor ilegale la rețeaua de electricitate, cu sprijinul Poliției Române, potrivit unui comunicat al companiei.
Economica.net - joi, 03 apr. 2014, 18:15
Peste 200 de cazuri de furt de electricitate prin branșamente ilegale, depistate de Enel Distribuție Muntenia

Astfel, în urma unei acţiuni dedicate prevenirii și combaterii furturilor de energie electrică, coordonate de Direcţia de Ordine Publică din cadrul I.G.P.R., s-au constatat peste 200 de infracţiuni în București, prevăzute de Legea nr. 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale. În toate cazurile, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt de energie electrică.

În toate aceste situații sunt incidente prevederile Noului Cod Penal referitoare la infracțiunea de furt, coroborate cu cele ale legislației speciale, respectiv Legea Energiei Electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 care la articolul  92 prevede:

„(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”

În 2013, în România, Enel a înregistrat la nivelul consumatorilor casnici pierderi ca urmare a branșamentelor ilegale în valoare de aproximativ 5% din energia distribuită, ceea ce reprezintă un impact negativ de aproximativ 20 milioane euro în veniturile și EBITDA companiei. Anul trecut, în urma controalelor efectuate cu sprijinul Poliției Române au fost întocmite aproape 1.200 de plângeri penale.

Dorim să atragem atenția că branșamentele ilegale și instalațiile electrice improvizate, pe lângă faptul că pun în pericol viața celor care le utilizează, pot fi oricând sursa unui incendiu de proporții. Mai mult, astfel de branșamente perturbă buna funcționare a rețelelor de distribuție, determină situații de supraconsum și sunt, de multe ori, cauza unor întreruperi în alimentarea cu energie electrică, afectând astfel consumatorii branșați legal.

Din păcate, astfel de tentative au loc chiar și în zonele în care s-au executat recent investiții pentru modernizarea completă a rețelei de energie electrică, astfel încât sunt deteriorate echipamente nou instalate.

Enel a intensificat acțiunile de control pentru a preveni astfel de incidente și pentru a depista situațiile care pot pune în pericol buna funcționare a rețelei de distribuție și a serviciilor aferente.

Mai mult, la nivel național (în baza Protocolului de colaborare) Enel împreună cu reprezentanți ai Poliției Române și ai Jandarmeriei Române desfășoară activități de identificare a persoanelor branșate ilegal la rețeaua de energie electrica sau a unor branșamente și instalații electrice realizate artizanal. Astfel de verificări în comun au loc în fiecare săptămână.

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...