SIF Banat-Crişana a cumpărat un pachet de 29% din acţiunile Transilvania Construcţii

SIF Banat-Crişana (SIF1) a raportat vineri dimineaţă achiziţia a 29,22% din acţiunile firmei Transilvania Construcţii (COTR), printr-un deal de 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro), potrivit unuzi raport trimis la Bursă.
Economica.net - joi, 29 aug. 2013, 11:44
SIF Banat-Crişana a cumpărat un pachet de 29% din acţiunile Transilvania Construcţii

Vestea perfectării tranzacţiei a apărut pe piaţă încă de joi: „SIF Banat-Crişana a cumpărat pachetul respectiv”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa de capital.

Prin această tranzacţie, participaţia SIF Banat-Crişana a urcat de la 20,29% la 49,51% din acţiunile Transilvania Construcţii. Astfel, societatea de investiţii financiare urmează să lanseze o ofertă obligatorie de preluare, pentru că a depăşit pragul de 33% din acţiuni, de la care este obligatorie o astfel de operaţiune.

Titlurile au fost transferate la ora 11:32, la preţul de 50 lei, cu 11,14% peste cotaţia la care acţiunile Transilvania Construcţii au încheiat şedinţa bursieră de miercuri.

Totodată, preţul este cu aproape 54% peste cel de joia trecută, înainte ca SIF Banat-Crişana să înceapă să cumpere acţiuni Transilvania Construcţii.

Tranzacţia a fost încheiată după ce în precedentele patru şedinţe preţul acţiunilor Transilvania Construcţii a urcat cu 38,4%, de la 32,5 lei, la aproape 45 lei. Evoluţia a venit în contextul achiziţiilor realizate de SIF Banat-Crişana (SIF1), care în şedinţele de vineri şi miercuri a cumpărat 1,24% din acţiunile Transilvania Construcţii, pentru 416.000 de lei (aproximativ 94.000 de euro).

Prin aceste achiziţii, SIF Banat-Crişana şi-a majorat participaţia de la 19,05% la 20,28% din acţiunile Transilvania Construcţii, iar prin deal-ul de joi a ajuns să deţină 49,5% din firmă.

Pachetul de acţiuni transferat joi este foarte apropiat de cel deţinut de Gabriela-Camelia Timofte, soţia preşedintelui Consiliului de Administraţie al firmei, Mircea Timofte. Familia Timofte deţine cumulat 59,6% din acţiunile Transilvania Construcţii. Gabriela-Camelia Timofte are 29,46% din acţiuni, iar Mircea Timofte controlează 30,14% din titluri.

Raportat la preţul la care a fost realizat deal-ul, capitalizarea bursieră a firmei de construcţii este de 47,3 milioane lei (10,6 milioane euro).

Acţiunile Transilvania Construcţii au deschis şedinţa bursieră de joi în scădere cu 11%, însă apoi au revenit pe verde, iar anterior deal-ului erau în creştere cu 2,24%. După realizarea tranzacţiei negociate, preţul din piaţa principală a urcat la 50 lei, similar cotaţiei la care a fost efectuat deal-ul.

Transilvania Construcţii a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 14,8 milioane lei (3,4 milioane euro), în scădere cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut, şi un profit de 974.000 de lei (222.000 de euro). În prima jumătate a nului trecut, firma a consemnat o cifră de afaceri de 17,7 milioane lei şi un profit de 1,9 milioane lei.

Achiziţia Muntenia Invest este cea mai importantă mutare a SIF Banat-Crişana în acest an, societatea de investiţii financiare urmând să deţină, astfel, indirect controlul SIF Muntenia (SIF4). SIF Banat-Crişana ar urma să împartă administrarea SIF Muntenia cu SIF Moldova (SIF2), care a anunţat la finele săptămânii trecute că vrea să preia aproape 50% din acţiunile Muntenia Invest, în aceleaşi condiţii de preţ ca SIF Banat-Crişana.

Potrivit înţelegerii dintre SIF Banat-Crişana şi acţionarii Muntenia Invest, societatea de investiţii financiare cu sediul în Arad achită 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro) pentru 50,01% din acţiunile Muntenia Invest plus o componentă variabilă în funcţie de evoluţia activului net, iar plata pentru celelalte titluri va depinde de evoluţia activului SIF Muntenia.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...