Peste 3.000 de lei de copil costă învăţământul „gratuit”. Costurile ascunse ale educaţiei suportate de părinţi s-au dublat în opt ani – studiu

Declarativ, educaţia preuniversitară este gratuită în ţara noastră. În realitate însă, părinţii plătesc, în medie, aproape 3.100 de lei în acest an, de copil, ca să acopere cheltuielile pe care le implică educaţia elevilor de şcoală sau liceu, arată cel mai recent studiu sociologic realizat de organizaţia Salvaţi Copiii. Costurile neoficiale ale educaţiei s-au dublat în opt ani, mai arată cercetarea realizată de organizaţia Salvaţi Copiii.
Cristina Şomănescu - mie, 05 sept. 2018, 08:32
Peste 3.000 de lei de copil costă învăţământul

Manualele, culegerile, rechizitele, uniforma, echipamentul pentru sport, fondul şcolii, fondul clasei, meditaţiile la materiile studiate la şcoală, mâncarea copilului pe durata programului de şcoală, transportul între casă şi şcoală, precum şi programele de şcoală după şcoală sunt cele mai frecvente cheltuieli suportate de părinţii care-şi trimit copiii la şcoală sau la liceu, arată cel mai recent studiu realizat de organizaţia Salvaţi Copiii.

În anul şcolar care va începe în curând, părinţii cheltuiesc, în medie, aproape 3.100 de lei pentru fiecare copil care merge la şcoală sau la liceu, arată studiul organizaţiei Salvaţi Copiii. Valoarea antemenţionată reprezintă suma de bani suportată de părinţi într-un an şcolar pentru acoperirea cheltuielilor legate de şcolarizarea copilului.

Spre comparaţie, în anul 2010, părinţii au cheltuit, în medie, 1.490 de lei pentru fiecare copil care a urmat învăţământul preuniversitar, potrivit studiului efectuat de Salvaţi Copiii.

În acest an, costurile educaţiei preuniversitare sunt mai mari pentru părinţii din mediul urban (care plătesc, în medie, 3.351 lei ca să-şi trimită copiii la şcoală) decât pentru cei din mediul rural, care cheltuiesc, în medie, peste 2.700 lei pentru fiecare copil care merge la şcoală sau la liceu, potrivit studiului realizat de organizaţia Salvaţi Copiii.

Cel mai mult cheltuiesc părinţii liceenilor

Defalcat pe niveluri de educaţie, părinţii copiilor din ciclul primar plătesc, în medie, peste 2.500 de lei, în timp ce părinţii elevilor de gimnaziu cheltuiesc peste 3.100 de lei, în medie, pentru a-şi pregăti copiii de şcoală, iar cei ai liceenilor – peste 3.600 de lei, în medie, mai arată studiul organizaţiei Salvaţi Copiii.

Pe ce cheltuiesc banii

Ponderea părinţilor care-şi trimit copiii la meditaţii plătite la materiile studiate la şcoală (nu au fost incluse aici cursuri extracurriculare) a crescut la 40% în 2018, de la 24% în 2010, iar preţurile meditaţiilor au urcat şi ele, de la circa 1.350 de lei, în medie, în 2010, la peste 1.850 lei în anul 2018.

Peste jumătate dintre elevii de liceu fac meditaţii faţă de aproape 20% dintre copiii din şcoala primară, mai arată studiul realizat de Salvaţi Copiii.

Fondul clasei rămâne şi în anul 2018 unul dintre costurile neoficiale ale educației: 56% dintre părinţi achită fondul clasei în acest an faţă de 72% dintre părinţi care au contribuit la acest fond în anul 2010.

  • Aproximativ 2 din 10 părinţi spun că fondul clasei este o contribuţie obligatorie. Majoritatea părinţilor nu sunt consultați în privința destinației acestor bani, mai arată studiul citat. Aproximativ 46% dintre părinți spun că banii pe care-i plătesc la fondul clasei se cheltuiesc pe materiale didactice sau pentru amenajarea sălilor de clasă.

Sub 1% dintre părinţi spun că li ce cer bani pentru înscrierea copilului la şcoală, promovarea examenelor sau protocol la examene, mai arată studiul citat mai sus. Ponderea acestora a scăzut în ultimii opt ani, de la 5% în anul 2010, la sub 1% în acest an.

În jur de 10% dintre părinţi îşi trimit copiii la programe de after school, iar majoritatea acestora suportă integral costurile programului, indiferent că sunt desfăşurate în unităţi publice sau private. În acest an, părinţii vor plăti, în medie, peste 1.700 de lei de copil pentru programul de after school sau şcoală după şcoală, mai arată studiul.

De altfel, costul ridicat al acestor programe reprezintă una dintre problemele majore ale sistemului educațional românesc, cauzând discriminări succesive și vulnerabilizarea suplimentară a copiilor care provin din medii socio-economice vulnerabile, atrage atenţia organizaţia Salvaţi Copiii.

Una dintre măsurile cele mai eficiente de menținere a copiilor vulnerabili în școală este programul ”Școala după școală”, prin care li se asigură asistență pedagogică, psihologică, dar mai ales un mediu social stabil şi siguranţă. Aproximativ 25.000 de copii au beneficiat până acum de programul ”Școala după şcoală”, desfășurat de organizaţia Salvați Copiii România, spun oficialii organizaţiei.

„Accesul egal al copiilor la educație de calitate este un beneficiu pentru întreaga societate. De aceea, condiționarea financiară a participării la programe de suport educațional constituie un factor de discriminare extrem de grav, pentru că sunt astfel dezavantajați tocmai acei copii care au nevoie de ajutor. În acest fel, decalajele sunt adâncite, iar sărăcia educațională devine un statut social permanent. Singura cale de a garanta integrarea socială de calitate este accesul la educație. Salvați Copiii face eforturi constante pentru ca programul „Școala după şcoală” să fie implementat la nivel național, cu prioritate crescută acolo unde sunt copii care au nevoie de tot suportul pedagogic pentru a putea rămâne în școală. Educația nu trebuie să fie un lux, ci, așa cum prevede și legea, un drept universal și neîngrădit, pentru toți copiii”, spune Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Doar 45% dintre școlile bucureștene au implementat programul „Școala după şcoală” în anul școlar precedent: adică 89 de școli din cele 200 în care se organizează învățământul primar și gimnazial.

Studiul organizaţiei Salvaţi Copiii a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, format din 903 respondenţi şi a fost realizat prin interviuri faţă către faţă.

Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...