Peste 3.900 de îmbolnăviri cu rujeolă din 2016 până acum, dintre care peste 100 – doar în ultima săptămână

De la începutul anului trecut până astăzi, 24 martie, 3.911 oameni s-au îmbolnăvit cu rujeolă, dintre care 112 - doar în ultima săptămână. În ultimul an, 17 oameni au murit din cauza bolii, informează astăzi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Epidemia de rujeolă a cuprins 37 de judeţe din ţară. Peste 96% dintre persoanele diagnosticate cu rujeolă nu au primit nicio doză de vaccin împotriva bolii!
Economica.net - vin, 24 mart. 2017, 12:28
Peste 3.900 de îmbolnăviri cu rujeolă din 2016 până acum, dintre care peste 100 - doar în ultima săptămână

De la începutul anului trecut până astăzi, 24 martie, cele mai multe îmbolnăviri cu rujeolă s-au înregistrat în judeţele Caraş Severin (853 de îmbolnăviri), Timiş (747 de cazuri), Arad (713 cazuri), Mureş (326 cazuri de îmbolnăvire), Dolj (236 de cazuri), Bistriţa Năsăud (129 de îmbolnăviri) şi Satu Mare (104 de cazuri), informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Epidemia de rujeolă a cuprins 37 de judeţe. Tulcea, Vrancea, Galaţi şi Teleorman sunt singurele judeţe care nu au avut niciun caz de rujeolă din anul 2016 până acum

3.778 dintre cei diagnosticaţi cu rujeolă de la începutul anului trecut până acum, 24 martie, nu au primit nicio doză de vaccin antirujeolic (ROR). Adică peste 96% dintre numărul total de îmbolnăviri din aceeaşi perioadă de timp.
Doar 33 de oameni diagnosticaţi cu rujeolă dintre cei peste 3.900 au primit ambele doze de vaccin ROR.

De la începutul anului trecut până astăzi, 17 oameni au murit din cauza îmbolnăvirii cu rujeolă.

Ca măsura de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel naţional a fost organizată o campanie suplimentară de vaccinare cu ROR a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi.

Majoritatea cazurilor confirmate cu rujeolă reprezintă focare de comunităţi cu acoperiri vaccinale suboptimale; familii din aceste comunităţi călătoresc în mod repetat în afara ţării (de exemplu, Italia) şi migrează alternativ între judeţe învecinate; o parte dintre acestea nu sunt pe listele niciunui medic de familie, altă parte însă, din cauza deplasarilor frecvente, nu se prezintă cu copiii la vaccinare, spun oficialii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

ECONOMICA.NET a dovedit cu date oficiale că refuzul părinţilor nu e principala cauză a nevaccinării cu ROR, ci neprezentarea copiilor la medic, fie pentru că nu sunt în evidenţa unui medic de familie, fie pentru că nu au domiciliu stabil.

Limitarea epidemiei de rujeolă nu se poate face decât cu ajutorul părinţilor care înţeleg responsabilitatea pe care o au de a-şi proteja copii împotriva acestei boli care îi poate ucide sau afecta pe viaţă. Vaccinul este singura armă eficientă cu care se poate lupta împotriva acestei boli grave. Ministerul Sănătăţii recomandă părinţilor să ia legătura cu medicii de familie ai copiilor pentru a se programa la vaccinare cât mai curând posibil. Medicii de familie şi părinţii care vor să afle informaţii corecte despre vaccin şi vaccinare pot accesa pagina desprevaccin.ro.

Rujeola o boală respiratorie severă, foarte contagioasă şi, uneori, mortală. Debutează ca o răceală banală cu febră foarte înaltă, secreţii nazale, ochi înroşiţi şi erupţie măruntă. Aceasta începe pe pielea feţei şi a capului, se extinde pe restul corpului, până ia aspectul de ”copil stropit cu vopsea”. Starea generală a bolnavului este profund alterată, informează Ministerul Sănătăţii pe platforma desprevaccin.ro.

Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave. Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamaţia creierului (care poate duce la deteriorarea funcţiei lui), iar unul sau două cazuri din o mie se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.
O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane aflate în anturajul ei. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni care nu pot fi vaccinaţi şi care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecţiunii.
O categorie vulnerabilă o reprezintă şi femeile însărcinate, care riscă avort sau naştere prematură, în situaţia în care nu au protecție (prin boală sau prin vaccinare). Şi fătul poate fi afectat de virusul rujeolic, informează Ministerul Sănătăţii pe platforma desprevaccin.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...