1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 6 º

News

Peste 36.000 de medici şi farmacişti au plecat din ţară în opt ani. Cât de grav e exodul medicilor ATI şi chirurgie plastică

Tragedia de la clubul Colectiv a readus în prim-plan cel mai mai grav efect al proastei gestionări a sistemului sanitar: exodul medicilor, în mod particular al celor de specialitate chirurgie plastică şi ATI. În ultimii cinci ani, 88 de medici specializaţi în chirurgie plastică au plecat să performeze în UE, în timp ce în spitalele din România au mai rămas pe metereze 367 de medici cu această specialitate. 348 de medici specializaţi în anestezie şi terapie intensivă au plecat în UE din 2010 până acum. În ţară mai profesează sub 1900 de medici ATI, potrivit informaţiilor comunicate ECONOMICA.NET de Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Statistică. 

În ultimii opt ani, 36.100 de medici, medici dentişti şi farmacişti au obţinut de la Ministerul Sănătăţii certificate de conformitate - documentele de recunoaştere a calificărilor profesionale pentru profesiile de medic în UE - necesare ca să profeseze în UE

Serviciul de Recunoaştere a Calificărilor Profesionale din cadrul Ministerului Sănătăţii a eliberat 36.100 documente de recunoaştere a calificărilor profesionale pentru profesiile de medic, medic dentist şi farmacist, în perioada 2007 - noiembrie 2015, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Sănătăţii.

Exodul medicilor specializaţi în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă şi al celor specializaţi în ATI

88 de medici specializaţi în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, şi 348 de medici specializaţi în anestezie şi terapie intensivă au plecat din ţară în ultimii cinci ani.
În perioada 2010 - noiembrie 2015, au fost eliberate 88 certificate de conformitate pentru specialitatea chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi 349 certificate pentru anestezie, terapie intensivă, ne-au spus oficialii Ministerului Sănătăţii.

88 de medici specialitatea chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă au plecat din ţară. Câţi mai profesează în spitalele publice

Anul trecut, 367 de medici specializaţi în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă profesau în spitalele publice şi private din România, potrivit informaţiilor Institutului Naţional de Statistică (INS) remise ECONOMICA.NET (cuprinse în cercetarea exhaustivă despre sistemul sanitar românesc "Activitatea unităţilor sanitare în 2014").
Dintre aceştia, 149 sunt medici rezidenţi chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.
53 de medicii specializaţi în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă lucrează doar în spitale private din ţară, arată ancheta INS citată mai sus.

348 de medici specializaţi în anestezie şi terapie intensivă au părăsit sistemul românesc. Câţi medici specialitatea ATI au mai rămas să performeze în ţară

1890 de medici specializaţi în anestezie şi terapie intensivă profesează în spitalele publice şi private din România, iar 783 dintre ei sunt medici rezidenţi în această specialitate.
În sistemul privat lucrează 120 de medici care au această specialitate, potrivit datelor pe care ni le-a comunicat INS.

În 2014, aproape 2500 de medici au plecat din România

Doar în cursul anului trecut, 2.450 de medici au solicitat Colegiului Medicilor din România certificate de conformitate, documente necesare pentru a putea performa în UE. Cei mai mulţi dintre ei sunt medici de familie, medici de obstetrică-ginecologie, de chirurgie generală şi de ATI.

Concret, dintre medicii care au solicitat anul trecut certificate de conformitate, 424 sunt de medicină de familie, 127 sunt de obstetrică-ginecologie, 85 – chirurgie generală, 60 – ATI, 55 – psihiatrie, 55 – medicină internă, 52 – pediatrie, 48 – radiologie-imagistică, 45 – medicină de urgență, 43 – ortopedie, 42 – cardiologie, 32 – chirurgie plastică – 32.

Câţi medici au rămas pe metereze în România

Anul trecut profesau în sistemul sanitar public şi privat sub 55.000 de medici, dintre care 12.655 sunt medici de familie. Tot în 2014, sub 15.000 de medici dentişti şi în jur de 17.000 de farmacişti activau în România, potrivit informaţiilor pe care ni le-a comunicat Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cea mai importantă verigă în sistemul sanitar e şi cea îmbătrânită: peste 4000 de medici de familie aveau trecut între 55 şi 64 de ani, adică 31,6% din numărul total de medici cu această specialitate. 

În contrapondere, cei mai mulţi farmacişti şi dentişti din România au cel mult 44 de ani, potrivit informaţiilor INS. 64% dintre dentişti şi aproape 66% dintre farmacişti aveau anul trecut maximum 44 de ani.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO