Peste 38.000 de români şi-au cumpărat retroactiv vechime la pensie în aproape doi ani. În medie, au plătit circa 6.000 de lei şi au 55 de ani

Aproape 38.500 de oameni s-au asigurat retroactiv la sistemul asigurărilor sociale, în aproape doi ani de la intrarea în vigoare a legii care le permite să îşi cumpere vechime la pensie pentru perioade de timp din ultimii cinci ani în care nu fost asiguraţi. În medie, românii au cumpărat aproape doi ani vechime la pensie, au 55 de ani şi au cotizat la pensie cu aproape 6.000 de lei, au declarat în exclusivitate pentru Economica oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice.
Cristina Şomănescu - mar, 30 oct. 2018, 20:08
Peste 38.000 de români şi-au cumpărat retroactiv vechime la pensie în aproape doi ani. În medie, au plătit circa 6.000 de lei şi au 55 de ani

Începând din data de 27 octombrie 2016, oamenii care nu s-au pensionat încă îşi pot cumpăra vechime la pensie pentru perioade de timp din ultimii cinci ani în care nu fost asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale, potrivit Legii nr. 186 din 2016, actualizată prin Legea nr. 238 din 2017. 

Pentru a se asigura retroactiv la pensie, oamenii trebuie să încheie cu Casa de Pensii din judeţul în care au domiciliul contracte de asigurare socială în care specifică perioadele din ultimii cinci ani de zile în care vor să achite retroactiv contribuţia de asigurări sociale. 
Oamenii pot încheia mai multe contracte de asigurare socială cu precizarea că perioadele însumate pentru care cumpără vechime la pensie să nu depăşească cinci ani calendaristici.

Peste 38.400 de oameni s-au asigurat retroactiv la sistemul public al asigurărilor sociale în aproape doi ani de la intrarea în vigoare a Legii nr. 186 din 2016, actualizată prin Legea nr. 238 din 2017. Concret, în perioada 27 octombrie 2016 – 30 septembrie 2018, 38.428 de persoane au încheiat 39.341 de contracte de asigurare socială cu Casele de Pensii din judeţele în care au domiciliul, au spus în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

Oamenii au cumpărat, în medie, aproape doi ani vechime la pensie.

Românii au încheiat contracte de asigurare socială pentru o perioadă medie de 23 de luni, au comunicat pentru Economica.net reprezentanţii CNPP.
În medie, oamenii au plătit 5.933 de lei pentru vechimea la pensie cumpărată retroactiv şi au, în medie, 55 de ani, au spus oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice.

Numai 14 români au plătit retroactiv contribuţia de asigurări sociale (CAS) la nivelul maxim prevăzut de lege, adică la valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anii pentru care s-au asigurat retroactiv la pensie, au spus reprezentanţii CNPP pentru Economica.
Cei mai mulţi români care au cumpărat retroactiv vechime la pensie, adică aproape 98% dintre ei, au plătit CAS aplicată la nivelul minim prevăzut de lege, adică la cuantumul salariului minim brut pe economie, în vigoare în perioadele pentru care se face plata retroactivă a contribuţiei la pensie.

Dacă vreţi să vă asiguraţi retroactiv la pensie plătind CAS la nivelul salariului minim pe economie, trebuie să ştiţi că şi cota CAS, şi nivelul salariului minim brut pe economie la care veţi plăti retroactiv contribuţia la pensie sunt cele valabile pentru anii în care vă asiguraţi

Cei mai mulţi români care au cumpărat retroactiv vechime la pensie sunt din Bucureşti, Constanţa, Prahova, Galaţi, Iaşi, Başov, Bacău, Timiş, Neamţ şi Suceava, în această succesiune, au mai spus oficialii CNPP.

În perioada 27 octombrie 2016 – 30 septembrie 2018, românii au plătit, în total, peste 221,98 de milioane de lei ca să se asigure retroactiv la pensie, au conchis oficialii Casei Naţionale de Pensii.

Ce trebuie să ştie oamenii care vor să-şi cumpere retroactiv vechime la pensie

Cumpărarea retroactivă a vechimii la pensie este reglementată prin Legea nr. 186 din 2016, actualizată prin Legea nr. 238 din 2017.

Pentru a se asigura retroactiv la pensie, oamenii încheie cu Casa de Pensii din judeţul în care au domiciliul contract de asigurare socială în care enumeră perioadele din ultimii cinci ani de zile anteriori datei la care încheie acest contract, în care vor să plătească retroactiv contribuţia de asigurări sociale. 

Oamenii pot încheia mai multe contracte de asigurare socială, cu precizarea că perioadele însumate pentru care cumpără vechime la pensie să nu depăşească cinci ani calendaristici.

Îşi poate cumpăra retroactiv vechime la pensie orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în perioada pentru care vrea să se asigure retroactiv la pensie;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care vrea să se asigure retroactiv la pensie.

Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care oamenii achită contribuţia de asigurări sociale, este cuprinsă între salariul minim brut garantat în plată, corespunzător fiecarei luni din perioada pentru care solicita asigurarea în sistemul public de pensii şi valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Data-limită până la care pot cumpăra vechime la pensie este 31 decembrie 2018.

Te-ar mai putea interesa și
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional......
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul ...
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...