Peste 40.000 de călători din Europa vor fi afectaţi de greva de la Ryanair

Compania aeriană irlandeză Ryanair se pregăteşte vineri pentru o nouă grevă a personalului navigant şi a piloţilor, care solicită condiţii mai bune de lucru, acţiune care va afecta planurile de călătorie a peste 40.000 de persoane, informează Reuters şi AFP.
Economica.net - vin, 28 sept. 2018, 05:51
Peste 40.000 de călători din Europa vor fi afectaţi de greva de la Ryanair

Cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa s-a confruntat cu o serie de greve începând din luna decembrie 2017, când a permis pentru prima dată angajaţilor să se organizeze în sindicate. Greva de vineri a fost lansată de personalul navigant din Italia, Portugalia, Spania, Belgia, Olanda şi Germania, la care s-au alăturat şi piloţii Ryanair din unele din aceste state.

Iniţial, conducerea companiei Ryanair a anulat 150 de zboruri programate pentru ziua de vineri din cauza a ceea ce a numit o grevă inutilă a „unei mici minorităţi a personalului navigant”. Joi, însă, compania aeriană a anunţat că alte aproximativ 100 de zboruri vor fi anulate după ce piloţii din Germania au anunţat că se vor alătura şi ei mişcării de protest. Zborurile anulate reprezintă aproximativ 10% din cele 2.400 de zboruri pe care Ryanair le avea programate pentru ziua de vineri. Transportatorul aerian precizează că toţi clienţii afectaţi de grevă au fost avertizaţi prin email şi SMS începând de marţi.

Aceasta va fi a doua cea mai mare grevă cu care s-a confruntat Ryanair în istoria sa de 33 de ani, după ce la începutul lunii august, în cea mai aglomerată perioadă a sezonului estival, aproximativ 55.000 de pasageri şi aproape 400 de zboruri au fost anulate ca urmare a grevei piloţilor din cinci ţări europene.

Sindicatele piloţilor şi însoţitorilor de bord de la Ryanair solicită condiţii mai bune de muncă şi angajarea fiecărui salariat printr-un contract în conformitate cu ţara sa de rezidenţă, spre deosebire de practica actuală conform căruia o mare parte din personalul Ryanair este angajat în cadrul unui contract în conformitate cu legislaţia irlandeză. Angajaţii susţin că au o situaţie nesigură din cauza acestui tip de contract, care le blochează accesul la beneficiile de stat din ţara lor de origine.

Comisarul european pentru Afaceri Sociale, Marianne Thyssen, a intervenit miercuri în această dispută după o întâlnire cu directorul general de la Ryanair, Michael O’Leary. „Respectarea dreptului comunitar nu este ceva pentru care muncitorii ar trebui să negocieze şi nici ceva care poate fi făcut diferit de la o ţară la altă”, a subliniat Marianne Thyssen.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...