Peste 6% din acţiunile SIF Banat-Crişana au fost transferate pentru 10,2 milioane euro

Două pachete de acţiuni reprezentând cumulat 6,27% din acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au fost transferate pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro), la un preţ cu aproape 14% peste închiderea de vineri, când în ultimele secunde cotaţia a sărit cu peste 12%.
Economica.net - lun, 16 sept. 2013, 14:46
Peste 6% din acţiunile SIF Banat-Crişana au fost transferate pentru 10,2 milioane euro

Cel mai mare pachet, reprezentând aproape 5% din acţiuni, a fost transferat printr-un deal la ora 16:28, pentru 36,2 milioane lei (8,1 milioane euro).

Al doilea pachet reprezintă 1,27% din titlurile SIF Banat-Crişana şi a fost tranzacţionat la ora 16:39, pentru 9,2 milioane lei (aproape 2,1 milioane euro).

Ambele deal-uri au fost realizate la preţul de 1,32 lei/acţiune, cu 13,9% peste ultima cotaţie de vineri.

Având în vedere preţul ridicat la care a fost efectuate deal-urile, este posibil ca saltul înregistrată vineri de acţiunile SIF Banat-Crişana să fi fost determinat de unul dintre investitorii implicaţi în transferul pachetului de aproape 5% de luni, întrucât preţul dintr-un deal poate varia cu +/- 15% faţă de ultima cotaţia din şedinţa precedentă pe piaţa principală.

Anterior deal-urilor, pe piaţa principală acţiunile SIF Banat-Crişana erau în scădere cu 3,36%, fiind cotate la 1,12 lei.

După aceste tranzacţii negociate, preţul din piaţa principală s-a dus la 1,1 lei, cu 5,09% sub închiderea de vineri. Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat 541.000 de lei.

Raportat la preţul la care au fost operate deal-urile, de 1,32 lei/acţiune, SIF Banat-Crişana este evaluată la aproape 724,5 milioane lei (162,6 milioane euro), iar în funcţie de preţul de la închiderea şedinţei din piaţa principală, capitalizarea bursieră este de 603,7 milioane lei (135,5 milioane euro).

Societatea de investiţii financiare şi-a schimbat modul de administrare a activelor după alegerea unui nou Consiliu de Administraţie în luna aprilie şi confirmarea lui Dragoş Bîlteanu în funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general. Bîlteanu este la conducerea SIF Banat-Crişana încă din luna decembrie a anului trecut, când a făcut rocada cu Ioan Cuzman, care s-a retras din posturile respective după 18 ani de activitate.

În AGA în care a fost ales noul Consiliu de Administraţie, acţionarii au decis ca SIF Banat-Crişana să nu distribuie dividende şi să păstreze profitul pentru investiţii.

Potrivit celor mai recente raportări, omul de afaceri Ioan-Alin Tatu deţine 5% din acţiunile SIF Banat-Crişana.

Un pachet apropiat, reprezentând 4,56% din titluri, este controlat de un grup de persoane printre care se regăsesc Dragoş Bîlteanu şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Romenergo, cetăţeanul libanez El Lakis Najib. Şeful Romenergo este şi membru provizoriu în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana.

La finele lunii iulie, SIF Banat-Crişana avea un activ de 1,520 miliarde lei, cu 15,4% peste nivelul de la finele anului trecut. Totuşi, acţiunile societăţii sunt tranzacţionate la cel mai mare discount dintre cele cinci SIF-uri, faţă de valoarea activului net pe acţiune, de peste 60%, raportat la ultimul preţ din piaţa principală, de 1,1 lei/acţiune.

Comparativ cu preţul la care au fost realizate deal-urile cu pachetele reprezentând 6,27% din titlurile SIF Banat-Crişana, discountul faţă de activul net pe acţiune este de 52,34%.

Te-ar mai putea interesa și
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, informează ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet,......
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...