Peste 75% dintre persoanele care suferă de depresie majoră nu primesc tratament adecvat

Cel puţin 75% din numărul total al persoanelor care suferă de depresie majoră nu primesc tratament adecvat, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, imediat după afecţiunile cardio-vasculare, conform estimărilor OMS. În cele mai multe cazuri, depresia este o afecţiune ascunsă, negată de pacient şi de aceea insuficient diagnosticată şi tratată, arată Colegiul Medicilor din România. 
Economica.net - joi, 06 apr. 2017, 08:50
Peste 75% dintre persoanele care suferă de depresie majoră nu primesc tratament adecvat

În cele mai multe cazuri, depresia este o afecţiune ascunsă, negată de pacient şi de aceea insuficient diagnosticată şi tratată, informează Colegiul Medicilor din România.

În România, incidenţa acestei boli este de circa 5%, cu peste 900.000 de cazuri de depresie diagnosticate anual.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate imediat după afecţiunile cardio-vasculare.
Este esenţială depistarea persoanelor cu risc de depresie. Iar riscurile de a deveni depresiv sunt intensificate de sărăcie, pierderea sau lipsa locului de muncă, pierderea persoanei iubite, de boli fizice, dar şi de abuzul de droguri sau alcool, spune Colegiul Medicilor din România (CMR). 

Ziua Mondială a Sănătăţii 2017, sărbătorită pe 7 aprilie, se concentrează asupra depresiei, pentru că boala va fi în 2020 a doua cauză de dizabilitate sau pierdere a sănătăţii şi este una dintre principalele cauze de suicid. Numai în Europa se înregistrează anual 128.000 de decese prin sinucidere, explică CMR. 

„Omul bolnav este vulnerabil și marginalizat. Cu un echilibru instabil, are nevoie în primul rând de un profesionist, de servicii medicale de calitate. Medicul poate fi de mare ajutor. Medicul nu divulgă suferinţa pacientului pentru că s-a angajat să fie în slujba bolnavului, spre binele lui. Indicaţiile vecinilor sau ale apropiaţilor, reclamele strălucitoare ale diverselor leacuri neautorizate pot face un mare deserviciu bolnavului cu depresie. De aceea, vă îndemnăm să mergeţi la medic şi să-i urmaţi sfaturile. Însă, dragii mei, evitaţi cauzele depresiei, e mult mai uşor și mai plăcut să faceți asta decât să trataţi depresia. Să-i ajutăm pe cei depresivi, să le fim aproape, să le dăm o mână de ajutor, să-i îndrumăm spre medic, să nu îi izolăm, să nu îi marginalizăm. Depresia poate fi o boală ca oricare alta. Să vorbim despre ea cu răbdare, curaj şi speranţă. Să înţelegem că un prim pas pentru reuşita tratamentului este chiar recunoaşterea şi acceptarea bolii”, spune Gheorghe Borcean, preşedintele CMR.

Un tratament adecvat şi suportul celor din jur pot preveni episoadele recurente, pentru că majoritatea persoanelor cu depresie au avut cel puţin un episod de depresie înainte. Prevenirea şi tratamentul eficient al depresiei, combinate cu o mai mare conştientizare a bolii, pot ajuta foarte mult persoana bolnavă, arată Colegiul Medicilor din România.

Aproximativ 350 de milioane de oameni din toată lumea suferă de depresie. În Europa, numărul persoanelor diagnosticate cu depresie se ridică la 40 de milioane, cu o prevalență care oscilează de la 3,8% la 6,3% din numărul total al populaţiei, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru anul 2015.

Persoanele în vârstă au risc crescut de depresie. Astfel că, peste 7,5% dintre femeile în vârstă sunt depresive, faţă de 5,1% dintre cele tinere, iar 5,5% dintre bărbaţii în vârstă sunt depresivi, faţă de 3,6% dintre bărbaţii tineri. Depresia creşte riscul tulburărilor de anxietate, al consumului de medicamente şi alte substanţe, dar şi al diabetului şi bolilor de inimă, informează astăzi Colegiul Medicilor din România.

Depresia este o tulburare comună în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, fiind de două – trei ori mai frecventă decât la populaţia generală. Conform statisticilor, cel puţin un pacient din patru este atins de aceasta afecţiune în timpul tratamentului pentru cancer. 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...