1EUR = 4.7228 RON | Bucureşti 32 º

News

Peste 76% din acţiunile FP au fost puse la vânzare în oferta de răscumpărare a 4,35% din titluri

Investitorii au plasat ordine de subscriere pentru pachete reprezentând cumulat 76,34% din acţiunile Fondului Proprietatea în oferta prin care FP vrea să răscumpere 4,35% din propriile titluri, la un preţ cu 19% peste cotaţia de joi de la bursă.

15 noi, 2013 | Mediafax

Înregistrarea ordinelor de subscriere s-a încheiat joi la ora 22:00, în piaţă fiind înregistrate 3.384 ordine, prin care sunt puse în vânzare 10,518 miliarde de titluri. Oferta este suprasubscrisă, astfel, de 17,5 ori. Volumul de acţiuni pentru care au fost plasate ordine de subscriere reprezintă 76,34% din toate titlurile FP.

Astfel, indicele de alocare stabilit în cadrul ofertei este de 0.05704. Prin urmare, la fiecare 100 de acţiuni subscrise, investitorii vor putea vinde 5,7 titluri.

Cele mai mari două ordine au fost plasate joi, pentru volume de acţiuni reprezentând câte 7,93% din toate titlurile Fondului Proprietatea. Cel mai probabil a fost fondul american de hedging Elliott Associates, în condiţiile în care este singurul acţionar cu pachete atât de mari.

Elliott Associates deţine acţiuni reprezentând peste 18% din capitalul social al Fondului Proprietatea, iar al doilea cel mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, cu o participaţie de puţin peste 5% din capital. Compania de administrare a investiţiilor City of London are 4,87% din acţiuni.

Brokerii se aşteptau ca în ultimele zile ale operaţiunii să fie plasate ordine pentru volume foarte mari de acţiuni Fondul Proprietatea.

Oferta a început pe 15 octombrie şi s-a încheiat joi. BCR, unul dintre intermediarii ofertei de răscumpărare, a solicitat Bursei să prelungească, miercuri şi joi, programul pieţei destinate ofertelor publice până la ora 22:00, pentru înregistrarea ordinelor din operaţiunea de la FP.

Fondul va răscumpăra 600 milioane de acţiuni, pentru care plăteşte 1 leu/titlu, respectiv cu 19,05% peste cotaţia la care acţiunile FP au închis sesiunea de joi, de 0,8095 lei.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, Fondul Proprietatea are o capitalizare de 11,153 miliarde lei (2,5 miliarde euro).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO