Pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat peste 404 milioane de lei în primul semestru, cu 27% mai mult decât în 2017

Peste 9.000 de civili au luat pensie de serviciu în iunie 2018, iar printre ei se numără magistraţi, piloţi, diplomaţi, parlamentari şi grefieri. În primul semestru din 2018, civilii ar fi meritat pensii în valoare totală de 98 de milioane de lei, în baza contribuţiei virate la pensie, pe parcursul vieţii profesionale, ca românii obişnuiţi, arată datele comunicate de Casa Naţională de Pensii (CNPP) pentru ECONOMICA.NET. Însă, datorită unor privilegii reglementate pe viaţă, au primit pensii care au depăşit 502 milioane de lei în prima jumătate a acestui an, potrivit datelor care au fost transmite pentru Economica de către CNPP. Diferenţa dintre cât au primit şi cât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei pe care au virat-o la pensie am plătit-o cu toţii, de la bugetul de stat, adică 404,8 milioane de lei. 
Cristina Şomănescu - lun, 08 oct. 2018, 18:43
Pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat peste 404 milioane de lei în primul semestru, cu 27% mai mult decât în 2017

Peste 9.000 de civili au primit pensie de serviciu în luna iunie a anului 2018. De acest privilegiu, reglementat printr-o serie de legi despre care am scris pe larg aici, beneficiază foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari.
Pensiile de serviciu ale civililor sunt plătite din bugetul asigurărilor sociale, dar şi din bugetul de stat, în acord cu prevederile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii.
Casa Naţională de Pensii Publice e instituţia care administrează pensiile de serviciu ale civililor.

În prima jumătate a anului 2018, celor peste 9.000 de civili li s-ar fi cuvenit pensii de serviciu în valoare totală de peste 98 de milioane de lei, arată datele transmise exclusiv pentru ECONOMICA.NETde către Casa Naţională de Pensii Publice. Aceştia sunt de fapt banii plătiţi în primul semestru din anul 2018 de la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru plata pensiilor de serviciu ale civililor. Spunem că li s-ar fi cuvenit, pentru că (doar) aceştia sunt banii care le-au fost plătiţi meritocratic, în baza contribuţiei efective pe care pensionarii au avut-o la bugetul asigurărilor sociale, la fel ca majoritatea românilor, pe parcursul carierei lor.

Sumele totale primite la pensie de cei peste 9.000 de români depăşesc însă 502,84 milioane de lei în prima jumătate a anului 2018 şi sunt de peste cinci ori mai mari decât ar fi meritat să li se plătească, reiese din datele comunicate de CNPP, analizate de Economica.net.

De ce? Pentru că, pe lângă suma totală de 98 milioane de lei, care le-a fost plătită în prima jumătate a anului 2018, în baza contribuţiei virate la pensie, pensionarilor civili li s-au mai plătit, în total, de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, încă 404,8 milioane de lei, graţie legilor prin care şi-au creat aceste privilegii.

În prezent, pensiile de serviciu ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă.

Vă amintim că pe 15 septembrie 2017 a intrat în vigoare în întregime Ordonanţa de Urgenţă nr. 59 din 2017, prin care Guvernul a făcut o serie de modificări nesubstanţiale la legile care reglementează acordarea pensiilor de serviciu:

– pensiile de serviciu nu mai cresc ori de câte ori se majorează salariile celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii de serviciu. Pensiile de serviciu sunt indexate doar cu rata medie a inflaţiei, indicator definitiv, stabilit la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Până la 15 septembrie, pensiile de serviciu au fost  indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

  • Concret, iată modificarea adusă prin OUG nr. 59 din 2017: pensiile de serviciu ale civililor, indemnizaţia pentru limită de vârstă acordată deputaţilor şi senatorilor se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.

– cuantumul net al pensiilor de serviciu nu poate fi mai mare decât media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul a pensiei de serviciu, respectiv a indemnizaţiei pentru limită de vârstă.
Schimbările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 59 din 2017, enumerate mai sus, nu vizează însă şi pensiile magistraţilor pentru că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curţii Constituţionale a României, prin urmare nu pot fi modificate, a explicat Guvernul la adoptarea actului normativ.

Citeşte şi

Românii au plătit pentru cei 150.000 de pensionari speciali aproape 7 miliarde de lei anul trecut, cu 28% mai mult decât în 2016

De ce pensiile de serviciu plătite de Casa Naţională de Pensii Publice celor peste 9.000 de civili sunt considerate pensii speciale:

Pensiile pe care le primesc nu li se stabilesc funcţie de contribuţia efectivă la pensii, ca în cazul pensionarilor de rând.

  • Pensiile de serviciu ale civililor nu sunt plătite doar din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică în funcţie de contribuţia efectivă a beneficiarului la bugetul asigurărilor sociale de stat, ci şi din bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, persoane fizice şi juridice.

Durata stagiului de cotizare la pensie care-i califică pe beneficiari pentru a obţine pensie de serviciu.

  • De la minimum 14 ani pentru auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, la cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe pentru diplomaţi şi minimum 25 de ani pentru militari şi magistraţi.

Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei, mult mai avantajos decât pentru restul românilor.

  • Civilii care iau pensii de serviciu încasează lunar 80% din veniturile brute obţinute ori în ultimul an, ori în ultima lună anterioară datei pensionării.

Sintetic, ce trebuie să ştie contribuabilii despre pensiile de serviciu ale civililor, la care cotizează anual:

În primul semestru din anul 2018, civilii au primit pensii de serviciu în valoare totală de peste 502,84 milioane de lei. Aceştia ar fi meritat, de fapt, pensii de numai 98 milioane de lei, în baza contribuţiei virate la pensie pe parcursul carierei lor. Diferenţa de peste 404,8 milioane de lei dintre cât au primit şi cât ar fi meritat le-a fost plătită din bugetul de stat, alimentat din taxele şi impozitele plătite obligatoriu de noi toţi la stat. În primul semestru din anul 2018, pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat cu peste 27% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, arată datele primite de Economica.net de la Casa Naţională de Pensii Publice.

Spre comparaţie, în primul semestru din 2018, pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul asigurărilor sociale de stat cu peste 13% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, reiese din informaţiile pe care CNPP le-a transmis Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (327,8351 lei). Precedentul record a fost atins pe 27......
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.