Peste o sută de persoane au protestat faţă de gazele de şist, la Pungeşti

Peste o sută de persoane au protestat, sâmbătă după-amiază, la Pungeşti, faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, oamenii plecând apoi în marş până în satul vecin Siliştea, pe drumul judeţean care străbate comuna vasluiană, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net - sâm, 08 feb. 2014, 19:58
Peste o sută de persoane au protestat faţă de gazele de şist, la Pungeşti

Protestul, organizat de Asociaţia „Mişcarea de Rezistenţă Pungeşti”, a durat aproximativ două ore şi s-a desfăşurat în două etape. Iniţial, protestatarii s-au adunat în localitatea Armăşoaia, unde au scandat lozinci precum: „Refuz, rezist, gazelor de şist”, „Pungeştii şi cu moţii fugăresc din ţară hoţii”. De asemenea, oamenii au afişat pancarte pe care scria: „Uniţi salvăm toată România”, „Roşia şi Pungeşti, două inimi româneşti”.

Ulterior, protestatarii, în majoritate localnici, au pornit în marş, până în satul vecin, Siliştea, pe drumul judeţean care străbate comuna Pungeşti, din dreptul casei primarului Mircea Vlasă, scandând, printre altele, „Jos primarul” şi „Hoţul”.

Oamenii au încheiat protestul în localitatea Siliştea, unde compania Chevron desfăşoară activităţi de amenajare a platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

„Protestul de astăzi s-a desfăşurat în semn de solidaritate cu alte acţiuni similare din ţară, însă ne dezicem de protestele organizate de partidele politice. La finalul acţiunii, am mulţumit jandarmilor pentru colaborare, mai ales că protestele s-au desfăşurat fără incidente”, a declarat, sâmbătă, pentru corespondentul MEDIAFAX Constantin Pâslaru, unul dintre liderii protestatarilor.

Pe lângă localnicii din satele componente ale comunei Pungeşti, la protest, care a fost autorizat, au participat şi persoane din Vaslui, Iaşi, Galaţi, Bârlad şi comuna vasluiană Ivăneşti.

În 19 ianuarie, aproximativ 250 de persoane au participat, la Pungeşti, la un miting împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist, aceasta fiind prima acţiune de protest din acest an care s-a desfăşurat cu autorizaţie.

Aproape 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie anul trecut, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Poliţia Vaslui a constituit o „zonă specială de siguranţă” în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist. Astfel, traficul pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti, a fost restricţionat.

În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicţiei de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistraţii Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui. În 4 februarie, Tribunalul Vaslui a respins, printr-o sentinţă definitivă, cererea unui reprezentat al protestatarilor de la Pungeşti de ridicare a restricţiilor de circulaţie impuse de Poliţie.

La 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunţa că s-a început urmărirea penală faţă de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestaţiile din zona Pungeşti, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron şi i-au agresat pe jandarmi.

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

În 3 octombrie 2013, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Te-ar mai putea interesa și
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani,......
Acțiunile Intel au scăzut cu 10%, în urma raportării unor rezultatelor financiare dezamăgitoare
Acțiunile Intel au scăzut cu 10%, în urma raportării unor rezultatelor financiare dezamăgitoare
Acţiunile Intel au scăzut vineri cu până la 10%, din cauza rezultatelor trimestriale şi anuale dezamăgitoare raportate ...
Protecția datelor personale în era digitală: cum să vă păstrați informațiile personale în siguranță pe internet
Protecția datelor personale în era digitală: cum să vă păstrați informațiile personale în siguranță pe internet
Informațiile personale au devenit digitale, iar numărul atacurilor cibernetice este în creștere de la an an, astfel că ...
CNAB: Traficul aerian pe Aeroportul Otopeni se desfășoară normal. Unele curse au întârzieri la decolare, cauzate de degivrarea aeronavelor
CNAB: Traficul aerian pe Aeroportul Otopeni se desfășoară normal. Unele curse au întârzieri la decolare, cauzate de ...
Traficul aerian pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar în parametri ...