Peste o sută de persoane protestează în continuare la Siliştea. Utilajele aduse în zonă, retrase

Peste o sută de persoane din Siliştea (Vaslui) protestează, joi, pentru a patra zi consecutiv, în perimetrul unde Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist, iar firma angajată de companie să amenajeze platforma din zonă şi-a retras cele două utilaje aduse miercuri.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 06:50
Peste o sută de persoane protestează în continuare la Siliştea. Utilajele aduse în zonă, retrase

Localnicii din Siliştea au petrecut noaptea de miercuri spre joi în cortul amenajat în zona unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, ei spunând că nu vor renunţa la proteste, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Vrem să vedem ce fac cei de la Bucureşti, să ia o decizie să scăpăm definitiv de Chevron, noi vom rezista în continuare. Am rezista ieri (n.r. – miercuri)când a fost atât de greu…nu plecăm sub nicio formă. Ne mint în continuare şi ne gândim să nu fie din nou vreo capcană aşa cum au încercat de câteva ori până acum”, a spus Ioan Gâza, unul dintre protestatari.

În cursul dimineţii de joi, societatea angajată de Chevron pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist şi-a retras din zonă cele două utilaje – un excavator şi un buldozer -, în huiduielile manifestanţilor.

Tot joi dimineaţă, la Siliştea, au venit din nou prefectul de Vaslui, Radu Renga, şi şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, care au inspectat zona, după care s-au retras la Primăria Ivăneşti, localitate învecinată cu comuna Pungeşti, pentru a discuta.

„Drumul judeţean a fost deblocat, nimeni nu mai este în pericol, cetăţenii au apreciat că autorităţile au acţionat pentru a detensiona situaţia. Jandarmeria nu mai are obiectul muncii şi nu există niciun motiv pentru a rămâne acolo”, a declarat pentru MEDIAFAX prefectul Radu Renga.

La ora transmiterii acestei ştiri, traficul pe drumul judeţean Vaslui – Gârceni se desfăşoară cu dificiultate, maşinile fiind nevoite să treacă printre protestatari pentru a ajunge la destinaţii.

Aproximativ 500 de persoane din Siliştea, judeţul Vaslui, au protestat, miercuri, în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, iar în timpul manifestaţiei cinci localnici au leşinat, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde au rămas internaţi.

Miercuri dimineaţă, în localitatea Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care ar urma să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.

În timpul protestului de miercuri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul judeţean Vaslui – Gârceni, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare, iar la faţa locului a venit şi protopopul de Bârlad care le-a transmis oamenilor mesaje de încurajare şi a cântat „Cu noi este Dumnezeu”.

În aceste condiţii, jandarmii au intervenit în rândul protestatarilor din localitatea Siliştea, pentru a elibera şoseaua pe care aceştia o blocaseră, mulţi dintre manifestanţi fiind bruscaţi şi luaţi pe sus de forţele de ordine.

În zonă au fost trimişi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, aceştia fiind retraşi din dispozitiv miercuri seară.

Miercuri seară, la Siliştea s-au aflat prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, şi şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care au stat de vorbă cu reprezentanţii locali ai forţelor de ordine.

Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti de care aparţine satul Siliştea. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Te-ar mai putea interesa și
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de la începutul acestui an pentru că trasabilitatea este foarte bună,......
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...