Peste trei mii de persoane au protestat la Târgu-Jiu împotriva mutării sediului social al CEO la Bucureşti

Peste trei mii de persoane, politicieni, mineri, energeticieni, reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţ şi simpli cetăţeni, au protestat miercuri, timp de o oră, la Târgu-Jiu în faţa sediului Diviziei Miniere a Complexului Energetic Oltenia (CEO) împotriva deciziei de a muta sediul social al companiei la Bucureşti, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 17 feb. 2016, 20:02
Peste trei mii de persoane au protestat la Târgu-Jiu împotriva mutării sediului social al CEO la Bucureşti

Manifestarea a fost organizată de către Partidul Naţional Liberal (PNL) Gorj, însă la miting au participat primari ai multor oraşe şi comune şi membri ai altor partide politice ca urmare a faptului că, în ultimele două zile, autorităţile locale şi judeţene au făcut apel la toţi locuitorii judeţului să vină la acest protest pentru a susţine menţinerea sediului în Târgu-Jiu.

La eveniment au fost prezente şi cele 15 persoane aflate în greva foamei de luni în faţa sediului CEO, acestea continuându-şi forma extremă de protest după terminarea mitingului.

Protestatarii au scandat lozinci la adresa actualului manager interimar al complexului, Laurenţiu Ciobotărică, precum şi la adresa ministrului Energiei, Vlad Grigorescu, şi au cerut demisia celor doi pentru faptul că aceştia au decis mutarea sediului la Bucureşti.

Copreşedintele PNL Gorj, Dan Vâlceanu, a afirmat că situaţia este una specială pentru oamenii din Gorj şi din această cauză s-a cerut demisia unui ministru tehnocrat, el precizând că dacă până vineri nu va fi transmis un punct de vedere oficial prin care să se anunţe că se renunţă la mutarea sediului social al unităţii, va intra în greva foamei alături de ceilalţi protestatari.

‘Este o situaţie specială pentru oamenii din Gorj, de aceea se cere demisia ministrului tehnocrat pentru că, până la urmă, decizia mutării sediului CEO aparţine aproape în totalitate ministrului. Adică vorbim de AGA a acestei companii, iar în AGA statul român are 77% din acţiuni prin ministerul Energiei. În primul rând, mi se pare nepotrivit ca un ministru să comunice cu poporul pe Facebook, eu cred că anunţul trebuia făcut printr-un document oficial al ministerului. Dincolo de asta, acolo se vorbeşte despre un birou pe care ar trebui să îl aibă CEO în Bucureşti, ori în acest moment compania are deja un sediu, deci nu e vorba de un birou. Am cerut lămuriri, dar cei din minister nu prea ştiu nici ei despre ce este vorba şi asta este foarte grav. Dacă până vineri, am comunicat şi celor de la minister, nu se va da un punct de vedere oficial prin care se renunţă la această decizie, voi fi nevoit să mă alătur celor care protestează în faţa CEO. Ministrul Energiei ar trebui să fie demis sau să îşi dea demisia pentru că de două zile are 15 oameni în faţa companiei şi nu catadicseşte nici măcar să le dea un mesaj’, a spus Dan Vâlceanu.

La protest au fost prezenţi şi fostul manager general al CEO, Laurenţiu Ciurel, şi fostul director al Diviziei Energetice, Aurel Medinţu.

Mutarea sediului Complexului Energetic Oltenia (CEO) la Bucureşti este un lucru bun, care trebuia făcut de mult timp şi care dă o şansă reală complexului de a asigura pe viitor cele peste 15.000 de locuri de muncă, a scris ministrul Energiei, Victor Grigorescu, miercuri, pe pagina personală de Facebook.

În opinia sa, după mulţimea de decizii greşite din ultimii ani, decizii care au dus compania la pierderi financiare importante, trebuie făcute toate eforturile pentru a menţine complexul în Sistemul Energetic Naţional.

‘Unde era Complexul Energetic Oltenia când la Bucureşti s-a decis în defavoarea sa? Unde erau liderii de la Complexul Energetic Oltenia când în Parlament sau la Autoritatea de Reglementare în Energie se discuta despre viitorul cărbunelui românesc? Unde erau specialiştii Olteniei când, la Bruxelles, unii şi alţii vorbeau de condiţiile de mediu de la grupurile energetice? Dacă CEO ar fi avut un birou în Capitală, soarta Complexului nu ar fi fost astăzi aşa de grea’, a arătat Grigorescu.

Potrivit ministrului, Complexul Energetic Oltenia are nevoie de finanţare pentru a se moderniza şi pentru a înlocui grupurile energetice care îşi termină durata de viaţă. ‘CEO trece şi în perioada următoare prin vremuri dificile: curăţirea companiei de cei care au secat-o de resurse trebuie să continue cu hotărâre! Trebuie să alocăm bani pentru producţie, nu să-i risipim în stânga şi în dreapta’, a adăugat Grigorescu.

El a dat exemplu companiile Transgaz şi Nuclearelectrica, societăţi care au o prezenţă competentă în Capitală, care să le apere interesele indiferent de cine este ministru sau ce culoare politică este la conducerea ţării. ‘Prezenţa CEO la Bucureşti trebuie să fie un motiv de mândrie pentru această importantă societatea românească. Două lucruri promit: autorităţile locale nu vor pierde bani la bugetul local, din contră, iar conducerea companiei nu se va muta nicăieri. De altfel nici nu se poate. Companiile din energie nu se conduc din birouri confortabile, ci de către cei care, în fiecare zi, cu hotărâre, muncesc pentru a le asigura un viitor’, a completat ministrul.

Luni, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a decis să propună Adunării Generale a Acţionarilor mutarea sediului social al companiei la Bucureşti, în urma unei analize realizate la nivelul conducerii executive şi administrative, se menţionează într-un comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, compania deţine un sediu în Bucureşti, iar sediul social va putea fi mutat la respectiva adresă.

‘Printre considerentele avute în vedere la luarea acestei decizii au fost necesitatea asigurării unei colaborări permanente cu o serie de instituţii care au sediul în Bucureşti (Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor Publice, ANRM, ANRE, Consiliul Concurenţei, bănci etc), desfăşurarea în condiţii optime a întâlnirilor de lucru cu instituţiile care au sediul în Bucureşti şi eliminarea cheltuielilor de deplasare în acest scop, facilitarea desfăşurării şedinţelor AGA la noul sediul social, având în vedere că toţi acţionarii societăţii au sediul în Bucureşti, lărgirea ariei de selecţie a specialiştilor necesari unei viziuni moderne asupra conducerii şi funcţionării companiei; participarea conducerii CEO la evenimentele derulate în domeniul energetic, aşa cum se întâmplă cu conducerile altor companii similare care au sediul în Bucureşti, deşi activitatea o derulează în alte zone din ţară (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica s.a.)’, se menţionează în comunicatul de presă.

Aceeaşi sursă mai arată că alte considerente pentru mutarea sediului social sunt legate de ‘asigurarea cadrului de obiectivitate şi de transparenţă necesar eliminării oricărei suspiciuni de influenţă a vreunui factor extern activităţii companiei, asigurarea unei protecţii sporite pentru generarea, transferul şi controlul datelor cu caracter intern şi profesionalizarea şi modernizarea conducerii şi proceselor interne prin accesul facil la expertiză, şcolarizare şi perfecţionare continuă’.

Conducerea CEO mai afirmă că, prin mutarea sediului social, bugetele locale nu au de suferit.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, textul unei reforme......
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...